Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Σαρκοζί: "Η Ευρώπη δεν είναι πλέον επιλογή. Είναι μία αναγκαιότητα."

Η Ευρώπη δεν είναι πλέον επιλογή. Είναι μία αναγκαιότητα. Αλλά η κρίση αποκάλυψε τις αδυναμίες και τις αντιφάσεις της. Πρέπει να ξανασκεφτούμε την Ευρώπη, η οποία πρέπει να επανασυσταθεί τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος δείχνοντας τις προθέσεις του γαλλογερμανικού άξονα.

Οι πρωτοβουλίες της Γαλλίας από κοινού με τη Γερμανία θα συζητηθούν από το δίδυμο Μέρκελ-Σαρκοζί τη Δευτέρα σε έκτακτη συνάντηση στο Παρίσι, εν όψει της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στις 9 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.


Στην ατζέντα θα βρεθούν οι πιθανές αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες, καθώς η σχετική συζήτηση έχει ανάψει για τα καλά στο εσωτερικό της ΕΕ με το ευρώ να κλυδωνίζεται και τις αγορές να πιέζουν ακόμα και τα υγιή, οικονομικά, μέλη της Ευρωζώνης.

Η Γερμανία θα καταθέσει πρόταση για την σύσταση ειδικών κρατικών ταμείων για το δημόσιο χρέος χωρών της ΕΕ που ξεπερνάει το στόχο του 60% του ΑΕΠ, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στο ευρώ, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η πρόταση θα υποβληθεί στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

Τα ευρωομόλογα αποτελούν λανθασμένη μέθοδο για να αντιμετωπιστεί η κρίση στην ευρωζώνη, ενώ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμα και επιζήμια σε αυτή τη φάση της Ευρώπης, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, επιμένοντας στην αρνητική στάση της.

Δεν υπάρχει καμία συμφωνία, ώστε το Βερολίνο να δεχτεί την έκδοση κοινών ευρωομολόγων, με αντάλλαγμα αλλαγές στην Συνθήκη της ΕΕ δήλωσε, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.




SigmaLive/Ράδιο Πρώτο

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου