Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

"Στα 85 δισ. ευρώ η βοήθεια στην Ιρλανδία"

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα χορηγήσουν στην Ιρλανδία 85 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την επανακεφαλαιοποίηση των ιρλανδικών τραπεζών και την ενίσχυση των δημοσιονομικών της, μετέδωσε το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.

"Το πακέτο θα παρατηρεί το επίπεδο των κεφαλαίων στις ιρλανδικές τράπεζες να αυξάνεται από 8% σε 12% στα πλαίσια μιας κίνησης για ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών στο δημοσιονομικό σύστημα", προστίθεται στη διαδικτυακή σελίδα του RTE....


Στο μεταξύ συνεχίζεται η πολιτική κρίση, με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, Μπράιαν Κόουεν, να αρνείται να επιταχύνει τη διαδικασία παρουσίασης του προϋπολογισμού για το 2011, που έχει προγραμματισθεί για τις 7 Δεκεμβρίου. Ο κ. Κόουεν δήλωσε εξάλλου ότι τα νομοσχέδια για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2011 θα είναι έτοιμα μέχρι τον Φεβρουάριο, πράγμα που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν θα διεξαχθούν εκλογές τον Ιανουάριο, όπως έχουν ζητήσει οι εταίροι του στην κυβέρνηση.

Το κόμμα των Πράσινων, που συμμετέχει στην κυβερνητική συμμαχία, δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα εξακολουθήσει να στηρίζει την κυβέρνηση μέχρι να περάσει ο κρίσιμος προϋπολογισμός λιτότητας, στις 7 Δεκεμβρίου και τα σχετικά νομοσχέδια. Οι Πράσινοι ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να γίνουν εκλογές στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Ως προς την έγκριση του προϋπολογισμού επικρατεί αβεβαιότητα, καθώς οι ανεξάρτητοι βουλευτές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να τον καταψηφίσουν. Ωστόσο από την έγκριση του προϋπολογισμού εξαρτάται και η εξασφάλιση του προγράμματος οικονομικής στήριξης της Ιρλανδίας από το ΔΝΤ και την ΕΕ.

ΔΝΤ: Με ταχείς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις

Οι συνομιλίες μεταξύ Ιρλανδίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξελίσσονται με ταχύ ρυθμό, αλλά εξαρτάται από την ιρλανδική κυβέρνηση να λάβει τις απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις, δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο Λίπσκι ανέφερε ότι "προφανώς η δουλειά μας είναι τεχνική, όχι πολιτική", για να προσθέσει πως "τελικώς οι αποφάσεις λαμβάνονται από κυβερνήσεις και όχι από τεχνοκράτες".

"Οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται αρκετά καλά, αρκετά γρήγορα. Είναι εντατικές. Προφανώς εστιάζουμε κυρίως στο θέμα της επίτευξης προόδου το ταχύτερο δυνατό", δήλωσε ο Τζον Λίπσκι.

Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις για την οικονομική στήριξη της Ιρλανδίας από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν τεθεί σε κίνδυνο λόγω των έντονων επικρίσεων που διατυπώνονται σε βάρος του πρωθυπουργού, Μπράιαν Κάουεν, για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης και των πιέσεων για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Ο Λίπσκι δήλωσε ότι δεν θα ήθελε να "κάνει υποθέσεις" για τις επιπτώσεις της πολιτικής αναταραχής στις προοπτικές διάσωσης της Ιρλανδίας. Επισήμανε δε, ότι η ιστορία έχει αποδείξει πως ηγέτες από διαφορετικές πλευρές του πολιτικού φάσματος έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν ως προς τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε περιόδους μεγάλης αβεβαιότητας.

Ευρωπαϊκές πιέσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άσκησε πιέσεις στην Ιρλανδία να εγκρίνει τα μέτρα λιτότητας που χρειάζονται για να ανοίξει ο δρόμος για το σχέδιο διάσωσης της χώρας, εν μέσω των ανησυχιών ότι η πολιτική κρίση μπορεί να εκτροχιάσει τις προσπάθειες υιοθέτησής τους.

Σε αντάλλαγμα για το δάνειο των δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η ιρλανδική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παρουσιάσει ένα τετραετές σχέδιο λιτότητας αύριο και να εγκρίνει τον προϋπολογισμό της για το 2011 στις 7 Δεκεμβρίου.

"Είναι πολύ σημαντικό ο προϋπολογισμός αυτός να περάσει στο κοινοβούλιο (...) είναι ένα βασικό στοιχείο στο πλαίσιο της τρέχουσας συζήτησης" με την ΕΕ και το ΔΝΤ, δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου για την Οικονομία, Όλι Ρεν. Ο Αλταφάζ υπογράμμισε ότι η προοπτική της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών δεν θα πρέπει να αποσπά την προσοχή των ιρλανδών πολιτικών από την ανάγκη που υπάρχει για δημοσιονομική σταθεροποίηση.

"Κάθε μέρα που περνάει έχει αντίκτυπο στην ιρλανδική οικονομία, επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτά τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα να ληφθούν το ταχύτερο δυνατό", σημείωσε.

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Νωρίτερα, το αντιπολιτευόμενο Σιν Φέιν κατέθεσε πρόταση μομφής σε βάρος του πρωθυπουργού Μπράιαν Κόουεν. "Η βουλή αυτή θα έπρεπε να είχε διαλυθεί από τον πρωθυπουργό χθες το βράδυ. Ο Μπράιαν Κόουεν δεν έχει πλέον πλειοψηφία στη βουλή. Θα πρέπει τώρα να θέσει το θέμα και να επιτρέψει μια ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που κατατέθηκε από τέσσερις βουλευτές του Σιν Φέιν", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σιν Φέιν.



nooz.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου