Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

ΜΕΤΡΑ ΣΟΚ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ : Τραπεζίτες: Απολύστε δημόσιους

Στα μέτρα σοκ που ζητούν οι τραπεζίτες για να υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές και να τονωθεί η ανάπτυξη, είναι να προχωρήσουν οι απολύσεις στο Δημόσιο τομέα και να μειωθεί η φορολογία για όλους σε συντελεστή 15%

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Έτσι βιώνουν, όπως λένε οι ίδιοι, την επικρατούσα κατάσταση οι τραπεζίτες και η αγορά στη χώρα μας. Και οι δύο εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι, τόσο για την παρατεταμένη ύφεση, όσο και για την "αδυναμία" της κυβέρνησης να λάβει γενναία μέτρα μείωσης του δημόσιου τομέα αλλά και αντιμετώπισης χρόνιων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας....



Οι τραπεζίτες θεωρούν πως η κυβέρνηση δεν εμφανίζει την πραγματική εικόνα της κατάστασης, για τις παθογένειες του δημόσιου τομέα, με αποτέλεσμα να διατηρείται στο προσκήνιο η αναξιοπιστία της χώρας.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως πρέπει να υιοθετηθούν ακραία μέτρα, τα οποία απαιτούν οι ακραίες καταστάσεις που ζούμε, δηλαδή απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και άρση της μονιμότητας για τους νεοεισερχομένους στο Δημόσιο ή η κατάσταση δεν θα αλλάξει και θα συνεχίσει το τέλμα.

Ωστόσο δεν υποστηρίζεται από πουθενά η επιβολή νέων φόρων, αντίθετα οι τραπεζίτες ζητούν μείωση σε συντελεστή 15% σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, ενώ είναι πολύ σημαντική η επισήμανση πως με περικοπές μισθών και συντάξεων δεν λύνονται τα προβλήματα.

Ζητούν επίσης, τη δημιουργία ελεύθερων ζωνών εμπορίου και ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

Επισημαίνουν δε, όπως αναφέρει το Euro2day.gr ότι είναι απορίας άξιο γιατί δεν επενδύουν οι Έλληνες επιχειρηματίες στη χώρα, αλλά αναμένονται επενδύσεις από το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα με το Κατάρ.

Στο ερώτημα δε εάν κάποια τράπεζα προτίθεται να μεταφέρει την έδρα της από την Ελλάδα, τραπεζίτες απαντούν ότι είναι απίθανο τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς οι περισότερες είναι δεσμευμένες με τα πακέτα χρηματοδότησης από το ελληνικό Δημόσιο.

Με αυτή την άποψη συντάσσονται και οι επιχειρηματίες. Ο ΣΕΒ, μέσω του προέδρου του Δ. Δασκαλόπουλου, τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς υπέρ των απολύσεων στο Δημόσιο, ζητώντας μείωση του υπερτροφικού κράτους, εξυγίανση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ και κατάργηση αχρείαστων οργανισμών και φορέων του Δημοσίου.

Ακόμη, κύκλοι των τραπεζών και της αγοράς θεωρούν πως η κυβέρνηση μετά και τις εκλογές, θα πρέπει να προχωρήσει στη σύνταξη ενός ευρύτερου σχεδίου για την ανασυγκρότηση της χώρας.



 
 
news247

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου