Ευτυχία για τον τόπο χαρακτήρισε το Μνημόνιο ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος στον σύντομο χαιρετισμό που απεύθυνε στην εκδήλωση για την απονομή των ετήσιων βραβείων επιχειρηματικότητας "Κούρος 2010".
"Το μνημόνιο είναι ευτυχία για τον τόπο. Όχι για την κακή του πλευρά, αλλά γιατί μας δίνει τη μοναδική ευκαιρία να κάνουμε ριζική αναδιάρθρωση" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος. Το "παρών" στην εκδήλωση της Λέσχης Επιχειρηματικότητας για τα βραβεία "Κούρος 2010" έδωσε εκτός από τον κ. Πάγκαλο και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου...
Σε προηγούμενες δηλώσεις του την ίδια ημέρα, ο κ. Πάγκαλος επανήλθε στο θέμα της "παραγωγικότητας" των Ενόπλων Δυνάμεων, κατά τη διάρκεια επετειακής εκδήλωσης του Επιστημονικού Συλλόγου Μηχανικών Αεροπορίας και της Σχολής Μηχανικών Αεροπορίας.
Ο κ. Πάγκαλος επέρριψε ευθύνες σε μερίδα δημοσιογράφων και ΜΜΕ, και σε μπλογκς, για τη διάσταση που έδωσαν στη δήλωση του ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι παραγωγικές. Όπως εξήγησε, έκανε τη σχετική δήλωση μιλώντας για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ τα οποία, όπως είχε πει, πρέπει να προωθηθούν σε παραγωγικές δραστηριότητες.
Δήλωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, οι ιερείς, δεν αποτελούν παραγωγικές δραστηριότητες με την στενή οικονομική θεωρία. Ένα τανκ δεν παράγει άλλο άρμα, ο μάχιμος μπορεί να είναι ήρωας αλλά δεν παράγει υπηρεσίες με τη στενή οικονομική έννοια, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αντίθετα η επισκευή ενός αεροσκάφους είναι παραγωγική δραστηριότητα. Αλλά, όπως επισήμανε, ενώ εκείνος μιλούσε σε θεωρητικό επίπεδο κάποιοι έδωσαν επίπεδο κουτσομπολιού.
Όσον αφορά στη δήλωση του ότι "όλοι μαζί τα φάγαμε" εξήγησε ότι η δήλωση "μπορεί να αφορούσε πραγματικό φαΐ, είτε το υφιστάμενο σύστημα λειτουργίας του κράτους που πρέπει να ανατραπεί, λόγω της κρίσης που ζούμε". "Το δημόσιο δεν ανήκει στους δημόσιους υπάλληλους, ανήκει στον ελληνικό λαό", πρόσθεσε.
Υπενθύμισε δηλώσεις των πρώην πρωθυπουργών Κωνσταντίνου Καραμανλή, Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη, Κώστα Καραμανλή που επισήμαναν την ανάγκη μείωσης του χρέους.
Παρατήρησε δε ότι το χρέος των 350 δισ. για να δημιουργηθεί δεν προκύπτει από μία ολιγαρχία ατόμων αλλά χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα και μεγάλο αριθμό ανθρώπων. "Έχουμε μεγάλες κρατικές δαπάνες και λιγότερα έσοδα. Έχουμε λιγότερα έσοδα διότι δεν πληρώνουν φόρους όσοι πρέπει να τους πληρώνουν. Πληρώνουν μόνο τα κατώτατα εισοδήματα και οι μισθωτοί" δήλωσε.
Οι δαπάνες του κράτους ,πρόσθεσε, αφορούν κατά 65% σε μισθούς, ημερομίσθια και συντάξεις, κατά 20% σε τόκους χρεολυσίων και κατά 15% σε λειτουργικές δαπάνες. Έχουμε πολύ μεγάλο κράτος, πολλούς δημόσιους υπαλλήλους, πολλούς φοροφυγάδες. Το κράτος στηριζόταν στο ρουσφέτι, ανέφερε.
Ασφαλώς, εξήγησε, δεν έχουμε όλοι ίση ευθύνη. Άλλη είναι η ευθύνη του μικρού φοροφυγά που δεν κόβει απόδειξη, άλλη του μεγάλου φοροφυγά. Άλλη η ευθύνη του πολίτη που διαπραγματεύεται την ψήφο του για μία θέση στο δημόσιο και άλλη η ευθύνη του πολιτικού που την εκμεταλλεύεται. "Άλλη η ευθύνη της ιερόδουλης και άλλη η ευθύνη του μαστροπού", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πάγκαλος γνωστοποίησε επίσης ότι, η κυβέρνηση εξετάζει το πρόβλημα της μισθολογικής εξίσωσης των μηχανικών της ΠΑ με τους μάχιμους, λέγοντας ότι πρέπει να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος για να μην διαιρούνται σε κατηγορίες άνθρωποι με τα ίδια ιδανικά, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο τομεάρχης της ΝΔ Θεόφιλος Λεονταρίδης δεν παρέστη στην εκδήλωση επειδή ήταν στις Βρυξέλλες ενώ κώλυμα δήλωσε και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αντώνης Μυλωνάκης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρέσβης της Ολλανδίας Drs C, Van Rij.
nooz.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου