Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΗΠΑ : Χωρίς θρησκευτικές ελευθερίες

Έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα καταπατούνται οι θρησκευτικές ελευθερίες των μουσουλμάνων και καταγράφει κλίμα αντισημιτισμού, ενώ καταγράφει ως θετική εξέλιξη τη δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος


Καίει την Ελλάδα η πρόσφατη έρευνα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες, τους τόπους λατρείας αλλόθρησκων και τη δυνατότητα προσευχής τους για την περίοδο Ιούλιος 2009 έως τον Ιούλιο του 2010 και η οποία υποβλήθηκε στο Κογκρέσο βάσει νομοθεσίας...



Στην Έκθεση καταγράφονται μεταξύ άλλων τα επεισόδια κατά μουσουλμάνων, όπως η εμπρηστική επίθεση κατά του τεμένους στους Τοξότες, Ξάνθης, οι βανδαλισμοί σε κοιμητήριο στη Θράκη και η επεισοδιακή διαμαρτυρία χιλίων περίπου μουσουλμάνων μεταναστών στην Αθήνα, λόγω «βεβήλωσης αντιτύπου του Κορανίου από αστυνομικό.

Δεν παραλείπεται μάλιστα σχεδόν κανένα περιστατικό στην Ελλάδα, ενώ σημειώνονται και οι βανδαλισμοί εβραϊκών μνημείων και περιουσιών και οι δύο εμπρηστικές επιθέσεις κατά της Συναγωγής Χανίων.

Στα συν της ελεύθερης έκφρασης των θρησκευτικών πεποιθήσεων προβάλλεται ο εγκαινιασμός του Μνημείου Ολοκαυτώματος στην Αθήνα από τον υπουργό Επικρατείας τον περασμένο Μάιο.

Στην εισαγωγική σύνοψη γίνεται και φέτος λόγος για γραφειοκρατικά κυρίως, προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες, όπως για τις αδειοδοτήσεις για την κατασκευή ή λειτουργία χώρων λατρείας, και για συνέχιση φαινόμενων θρησκευτικών διακρίσεων και εκδηλώσεων αντι-σημιτισμού.

Στα επιμέρους τμήματα, επαναλαμβάνεται ότι το Σύνταγμα της Ελλάδας καθιερώνει την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία ως την επικρατούσα θρησκεία, αλλά συγχρόνως προστατεύει το δικαίωμα κάθε πολίτη να επιλέγει τη θρησκεία του.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι απαγορεύεται ο προσηλυτισμός και ότι από το 2006 δεν έχουν εκδοθεί νέες άδειες λειτουργίας τόπων λατρείας σε μη-ορθόδοξες θρησκευτικές ομάδες.

Μνημονεύεται η διάκριση μεταξύ της μουσουλμανικής κοινότητας της Θράκης, που εμπίπτει στο ειδικό καθεστώς της Συνθήκης της Λωζάνης με ειδικά προνόμια και στους μουσουλμάνους μετανάστες που κατοικούν κυρίως στην Αθήνα (υπολογίζονται σε 200.000) και ακολουθούν αναφορές σε επιμέρους προβλήματα γύρω από τους τρόπους αναγνώρισης θρησκειών και θρησκευτικών ομάδων (διαμαρτυρίες Σαϊεντολόγων και Πολυθεϊστών), φορολογικές και άλλες διακρίσεις, ερωτήματα ισχύος του ισλαμικού νόμου στη Θράκη, αδειοδοτήσεις για την κατασκευή ή λειτουργία χώρων λατρείας.

Οι αποφάσεις για την κατασκευή ισλαμικού τεμένους και κοιμητηρίου στην Αθήνα δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, ενώ τον Ιούνιο 2010 εγκρίθηκε η κατασκευή ισλαμικού κοιμητηρίου στη Θεσσαλονίκη σε χώρο που αναμένεται να καθοριστεί.



 
news247

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου