Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΠΟ ΤΟ WIKILEAKS : Διπλωματικός σεισμός

Το Πακιστάν, η Ρωσία, η Κίνα, η Αυστρία, η Γαλλία, η Βουλγαρία, η Τουρκία και άλλες χώρες στο στόχαστρο του State Department. Αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τι έλεγαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι για διεθνείς υποθέσεις, πυρηνικά, Ιράν και Αλ Κάιντα. Πως οι πράκτορες των ΗΠΑ καλούνταν να συγκεντρώσουν βιομετρικά στοιχεία ηγετών και στελεχών κυβερνήσεων σε Ευρώπη και Αφρική

Στη δημοσιότητα δόθηκε το πρώτο πακέτο των αμερικανικών εγγράφων από το Wikileaks, παρά το γεγονός ότι το βράδυ της Κυριακής η σελίδα του έπεσε μετά από κυβερνοεπίθεση


Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή μυστικών εγγράφων που έγινε ποτέ(δείτε εδώ τον λογαριασμό του Wikileaks στο Twitter). Τα 251.287 έγγραφα περιλαμβάνουν την αλληλογραφία των αμερικανικών πρεσβειών από 250 χώρες ανά τον κόσμο....


Αποσπάσματα των εγγράφων δημοσιεύονται στους New York Times, τον Guardian και τον Spiegel. Στην αποκάλυψη συμμετέχουν και η El Pais και η Le Monde. Οι πέντε εφημερίδες δεν θα δημοσιεύσουν όλα τα έγγραφα ως έχουν και δεν θα αποκαλύψουν ονόματα.

Αναφορά και στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον χάρτη(δείτε εδώ) που δημοσιεύει ο Guardian, σχετικά με τις χώρες που αναφέρονται στα απόρρητα έγγραφα, η Ελλάδα απουσιάζει.

Στα έγγραφα ωστόσο, υπάρχει αναφορά στην Κύπρο και την Ελλάδα, σε σχέση όμως με την Τουρκία(Δείτε εδώ). Αναφέρεται το όνομα του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών και πρέσβη Φεριντούν Σινιρλίογλου.

"Ο Σινιρλίογλου καλωσόρισε την (αργοπορημένη) απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, στην επιστολή Ερντογάν που εστάλη στις 30 Οκτωβρίου, με την οποία ζητούσε ειλικρινή συνεργασία. Θεώρησε (ο Σινιρλίογλου), ότι η καθυστέρηση οφείλεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Παπανδρέου με τα οικονομικά θέματα της Ελλάδας. Βάσει της απάντησης του Παπανδρέου, ο Σινιρλίογλου είπε ότι η Τουρκία αναμένει να αρχίσουν σύντομα συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών".

Επίσης, γίνεται λόγος για τις εξελίξεις στο κυπριακό, με καταλογισμό ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλερά για καθυστερήσεις. Η Τουρκία φαίνεται να ζητά μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις.

Οι σημαντικότερες αποκαλύψεις

Κατασκοπεία από Αμερικανούς που υπηρετούν στον ΟΗΕ: Το υπουργείο Εξωτερικών ζητά από Αμερικανούς που υπηρετούν σε αποστολές του ΟΗΕ ανα τον κόσμο να συγκεντρώσουν στοιχεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων άλλων εθνικοτήτων, όπως κωδικούς ειδικών δικτύων επικοινωνίας VIP, κωδικούς των ηλεκτρονικών τους υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων, πληροφορίες για την χρήση των δορυφορικών του τηλεφώνων, απόρρητα τηλέφωνα, πληροφορίες για τα συστήματα κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούν, προπληρωμένες τηλεφωνικές κάρτες καθώς και τα ΙΡ πρωτόκολλα των υπολογιστών τους για το Ίντερνετ. Αφορά τους διπλωμάτες από Αυστρία, Κίνα, Γαλλία , Ρωσία Ιαπωνία και άλλες και είναι προσωπική εντολή της Χίλαρι Κλίντον.

Στοιχεία για διαφθορά αξιωματούχων της Βουλγαρίας: Λίγους μήνες πριν τη συνάντηση της Χίλαρι Κλίντον με τον Βούλγαρο ομόλογό της, η κεντρική υπηρεσία ζητά από την Πρεσβεία στη Σόφια, πληροφορίες σχετικά με διαφθορά μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων συμπεριλαμβανομένου μαύρου χρήματος για υποστήριξη πολιτικών, πηγές χρηματοδότησης για προεκλογικές εκστρατείες και τις ενέργειες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της διαφανούς χρηματοδότησης, μαζί με στοιχεία για την προσωπικότητα, τα οικονομικά, την υγεία και τα βιομετρικά στοιχεία προσώπων - κλειδιά και συμβούλων της ηγεσίας.

Επικίνδυνη αντιπαράθεση με το Πακιστάν για πυρηνικά καύσιμα: Από το 2007, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβόντουσαν ότι μπορεί να διοχετευθεί για τη χρήση σε ένα παράνομο πυρηνικό μηχανισμό . Τον Μάιο του 2009, ο Πρέσβης κ. Anne W. Patterson ανέφερε ότι το Πακιστάν αρνήθηκε να προγραμματίσει μια επίσκεψη από αμερικανικούς τεχνικούς εμπειρογνώμονες.

Βιομετρικά στοιχεία από Αφρικανούς ηγέτες: Ζητείται από το προσωπικό των πρεσβειών σε χώρες της Κεντρικής Αφρικής να συγκεντρώσει εκτός από πληροφορίες για στρατεύματα, στρατόπεδα και δυνάμεις, πλήρεις φακέλους με τα στοιχεία των ηγετών και των προσώπων κλειδιά. Φωτογραφίες προσώπου, δακτυλικά αποτυπώματα, δείγμα DNA και αποτύπωμα ίριδας οφθαλμού να συγκεντρωθούν και να σταλούν στο υπουργείο Εξωτερικών.

Επίθεση στο Ιράν από τις ΗΠΑ ζήτησε ο Σαουδάραβας βασιλιάς: Στο έγγραφο αναφέρονται οι επανειλημμένες προτροπές του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, να επιτεθούν οι ΗΠΑ στο Ιράν, για να διακόψουν το πυρηνικό του πρόγραμμα. "Να κοπεί το κεφάλι του φιδιού" ήταν η φράση του Σαουδάραβα βασιλιά, ανέφερε υψηλός αξιωματούχος, που τόνισε ότι η χώρα συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ για να περιορίσει την επιρροή του Ιράν στο Ιράκ και πρόσθεσε ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα επιδιώξουν πυρηνικό εξοπλισμό και άλλες χώρες της περιοχής.

Προσπάθειες να σταματήσουν οι συνομιλίες Τουρκίας - Ιράν: Στις 17 Νοεμβρίου του 2009 ο Αμερικανός διπλωμάτης Φίλιπ Γκόρντον αναφέρεται στην αποτυχία του να πείσει τον Αχμέντ Νταβούτογλου να σταματήσει τις συνομιλίες με το Ιράν. Ο Αμερικανός διπλωμάτης πιέζει καθώς οι ΗΠΑ θεωρούν ότι πρέπει να περάσουν σε σκληρά μέτρα και με τις συνομιλίες το Ιράν κερδίζει χρόνο. Ο Α.Νταβούτογλου δηλώνει ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες, ωστόσο κανείς Τούρκος ηγέτης δεν μπορεί να πει δημόσια ότι δεν θεωρεί το Ιράν φίλη χώρα, όπως ζητούν οι Αμερικανοί, διότι θα προκαλούσε διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη. Τις προηγούμενες ημέρες ο Μ.Αχμεντινετζάν βρισκόταν για συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

Οδηγίες για διαπραγματεύσεις με Ιρανούς: "Θέτοντας πολλές ερωτήσεις τους ρίχνετε το μπαλάκι. Κάνοντάς το αυτό θα προκαλέσετε πολλές συζητήσεις και διαμάχες στην Τεχεράνη, καθώς επίσης και αν τους πιέσετε να βγουν εκτός του κειμένου που έχουν προετοιμάσει για τις διαπραγματεύσεις. Παραπλανήστε τους λέγοντας κάτι αναπάντεχο για να τους βγάλετε από το κείμενο. Στοχέυστε στην υπευθυνότητα, ζητώντας ρητές απαντήσεις για πράξεις που αντιφάσκουν με τις δεσμεύσεις τους. Κάντε ξεκάθαρο το μήνυμά σας και να μην είστε και πολύ λεπτοί" είναι οι οδηγίες που δίνει ο Βρετανός πρεσβης στην Τεχεράνη, στον στρατηγό Πετρέους και τον Αμερικανό πρέσβη στη Βαγδάτη για το πως θα διαπραγματεύονται με Ιρανούς.

Ενδεχόμενη κατάρρευση της Βόρειας Κορέας: Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας συζήτησαν τις προοπτικές για μια ενοποιημένη Κορέα. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι τα οικονομικά προβλήματα της Βόρειας Κορέας θα δημιουργήσουν τριβές μέσα στη χώρα.

Ο Νέλσον Μαντέλα εμποδίστηκε να δει την Μ.Θάτσερ: Το έγγραφο έχει ημερομηνία Μαϊου 1990 και αναφέρει ότι ο Νέλσον Μαντέλα αμέσως μετά την απελευθερώσή του, ήταν έξαλλος με σύμβουλο του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσσου που μποϋκοτάρησε τη συνάντηση με τη Μάργκαρετ Θάτσερ.

Διαπραγματεύσεις για να αδειάσουν οι φυλακές του Γκουαντάναμο : Όταν Αμερικανοί διπλωμάτες πίεσαν άλλες χώρες για την επανεγκατάσταση των κρατουμένων, αυτές φανήκαν απρόθυμες.

Ενέργειες προπαγάνδας στο Πακιστάν κατά του προφίλ του Ο.Μ.Λάντεν: Σε απάντηση της εκστρατείας θρησκευτικών και πολιτικών στελεχών του Πακιστάν να δημιουργήσουν προφίλ λαϊκού ήρωα του Οσάμα Μπιν Λάντεν τυπώθηκαν αφίσες με το πρόσωπό του που έγραφαν "Καταζητείται" και άρχισαν να πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές στις αγορές πόλεων και χωριών. Κατασκευάστηκαν και σπιρτόκουτα με την ίδια φωτογραφία, καθώς οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα καταφέρουν να σπείρουν την κατεδάφιση του φιλολαϊκού προφίλ του Λάντεν.

Υποψίες διαφθοράς στην αφγανική κυβέρνηση: Όταν ο αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν επισκέφθηκε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το περασμένο έτος, οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με τη διοίκηση επιβολής φαρμάκων ανακάλυψε ότι ο ίδιος μετέφερε 52 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά.

Ηacking στο Google: Μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κίνας παρείσφρησε σε συστήματα υπολογιστών της Google σε αυτή τη χώρα. Η πειρατεία της Google ήταν μέρος μιας συντονισμένης εκστρατείας δολιοφθοράς που διενεργήθηκε από πράκτορες της κυβέρνησης, ιδιώτες εμπειρογνώμονες ασφάλειας και "παράνομους" του Διαδικτύου που προσλαμβάνονται από την κινεζική κυβέρνηση.

Ένα έγγραφο που προέρχεται από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο, επικαλείται "κινεζική πηγή" σύμφωνα με την οποία το κομμουνιστικό καθεστώς έπαιξε ένα ρόλο στην πειρατεία του Google , γράφει η νεοϋρκέζικη εφημερίδα.

"Η πειρατεία του Google εγγράφεται στο πλαίσιο μιας εκστρατείας σαμποτάζ ως προς την πληροφόρηση που οργανώθηκε από αξιωματούχους, από ειδικούς σε θέματα ασφαλείας και από πειρατές του Ιντερνετ που καθοδηγούνταν από την κινεζική κυβέρνηση", σύμφωνα με το Wikileaks.

Πληροφοριοδότες εντός του Ιράν: Έγγραφο με ημερομηνία Απριλίου 2009 αναλύει τις πληροφορίες που δέχονται Αμερικανοί διπλωμάτες στον Περσικό Κόλπο από πηγή της αντιπολίτευσης στο Ιράν. Αναφέρουν ότι η χρηματοδότηση για τις εκλογές του Αχμεντινετζάντ είναι μικρή και προέρχεται από χαμηλά κοινωνικά στρώματα, καθώς και ότι η υπεράσπισή του από τα ΜΜΕ έχει αποδυναμωθεί αρκετά, έτσι ώστε προτιμά να κρατήσει τις δυνάμεις του για μεγαλύτερες πολιτικές μάχες.

Μια ενδιαφέρουσα συμμαχία: Αμερικανοί διπλωμάτες στη Ρώμη, αναφέρθηκαν ότι το 2009 υπήρχε στενή σχέση μεταξύ του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, και του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Υπήρξαν "πλούσια δώρα , "προσοδοφόρες συμβάσεις σε ενέργεια.

Ο Μπερλουσκόνι "εμφανίζεται όλο και περισσότερο να είναι το φερέφωνο του Πούτιν» στην Ευρώπη. Οι διπλωμάτες Σημειώνεται επίσης ότι ενώ ο Πούτιν έχει υπεροχή έναντι όλων των άλλων δημοσίων προσώπων στη Ρωσία.

Παραδόσεις όπλων σε αντάρτες: Προμήθεια όπλων στη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, η οποία έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο απόθεμα από το 2006 μετά τον πόλεμο με το Ισραήλ. Μια εβδομάδα μετά τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ υποσχέθηκε σε ανώτατους αξιωματούχους του υπουργείου ότι δεν θα στείλει "νέα" όπλα στη Χεζμπολάχ.

Συγκρούσεις με την Ευρώπη για τα ανθρώπινα δικαιώματα: Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν την Γερμανία το 2007 για τη μη εκτέλεση ενταλμάτων σύλληψης κάποιων υπαλλήλων της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που εμπλέκονται σε βιαιοπραγία κατά την οποία ένας αθώος Γερμανός πολίτης με το ίδιο όνομα που είχε κάποιος ύποπτος απαχθεί και κρατιόταν για μήνες το Αφγανιστάν.

"Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τους Ιρανούς", παρατήρησε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Abdullah bin Abdulaziz, τον Μάρτιο του 2009, στον πρώην σύμβουλο του Λευκού Οίκου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Τζον Μπρέναν. "Το Ιράν είναι "ένας τυχοδιώκτης με αρνητική έννοια, ο Θεός να μας διαφυλάξει από τις αμαρτίες τους".

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες είναι "τρελός" και ετοιμάζεται να μετατρέψει τη χώρα του "σε μια άλλη Ζιμπάμπουε" εκτίμησε τον Σεπτέμβριο του 2009 ο Ζαν-Νταβίντ Λετίβ, διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

"Ο Λετίβ παρατηρεί ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είναι τρελός και αναφέρει ότι ουτε η Βραζιλία δεν μπορεί πλέον να τον υποστηρίξει" σύμφωνα με το έγγραφο που περιλαμβάνει συνομιλία μεταξύ του γάλλου συμβούλου του Σαρκοζί με τον αμερικανό υφυπουργό Φίλιπ Γκόρντον.

Η συνομιλία τους έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου του 2009.

"Δυστυχώς ο Τσάβες κατέχει μια από τις πιό πλούσιες χώρες της Λατινικής Αμερικής και θα την μετατρέψει σε μια άλλη Ζιμπάμπουε" αναφέρεται ακόμα στο έγγραφο με τη συνομιλία Λετίβ-Γκόρτον.



 
 
news247

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου