Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Κράνος Έλληνα πολεμιστή 2.600 ετών

Ένα μπρούτζινο κράνος Έλληνα πολεμιστή που χρονολογείται από τον 6ο ή 50 αιώνα ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ

Έναν ελληνικό θησαυρό έκρυβε το λιμάνι της Χάιφα στο Ισραήλ, όπου στον βυθό της θάλασσας εντοπίστηκε ένα μπρούτζινο κράνος Έλληνα πολεμιστή που χρονολογείται από τον 6ο ή τον 5ο π.Χ αιώνα.

Το εύρημα, όπως αναφέρει ο διευθυντής της Μονάδας Θαλάσσιας Αρχαιολογίας της Ισραηλινής Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων, διαθέτει επίχρυσα τμήματα και πολλά διακοσμητικά στοιχεία.

Πρόκειται μάλιστα για ένα από τα πιο σφυρηλατημένα κομμάτια του πρώιμου ελληνικού πολεμικού εξοπλισμού που έχουν ποτέ ανακαλυφθεί.

Άγνωστο παραμένει σε ποιον ανήκε αυτό το εκπληκτικό κράνος το οποίο ανασύρθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών εκβάθυνσης του λιμανιού της Χάιφας από Ολλανδικό πλοίο πριν από πέντε χρόνια. Οι ερευνητές καλούνται τώρα να δώσουν την απάντηση.

Μια θεωρία αναφέρει ότι αυτό ανήκε σε πολεμιστή που βρισκόταν σε ένα από τα πολεμικά πλοία του ελληνικού στόλου κατά των Περσών.

Η περίοδος κατασκευής του συμπίπτει με τους Περσικούς Πολέμους αλλά και τον Πελοποννησιακό και εικάζεται ότι ο κάτοχος του κράνους ήταν μισθοφόρος που πολεμούσε στο πλευρό των Φαραώ.

Πιθανόν να βρισκόταν σε εμπορικό πλοίο το οποίο είχε συναλλαγές με τον παράκτιο οικισμό του Τελ Αμπου Χαουάμ, κοντά στις εκβολές του ποταμού Ναχαλ Κισόν.

Το κράνος εκτίθεται στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο στη Χάιφα.





news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου