Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Αντισυνταγματική η διακοπή του ρεύματος

Αν και η επιβολή του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων κρίθηκε συνταγματική από το ΣτΕ, από την άλλη πλευρά δεν κρίθηκε το ίδιο και η διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυτό αποφασίστηκε σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ότι η επιβολή του χαρατσιού, ως είθισται να το λέμε, είναι συνταγματική και νόμιμη.

Ως επιχείρημα δίνεται πως το ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι πάγιος φόρος, ήτοι δεν δύναται να πληρώνεται μόνιμα και σταθερά, αλλά είναι έκτακτος, καθώς έχει επιβληθεί για δύο χρόνια.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τους δικαστές, η επιβολή του δεν προσκρούει σε καμιά συνταγματική επιταγή.

Αντίθετα τώρα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν, σχεδόν ομόφωνα, ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διακόπτει την παροχή του ρεύματος σε περίπτωση κατά την οποία ο καταναλωτής δεν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων που περιλαμβάνεται στον λογαριασμό του ρεύματος.

Πάντως, για να επανέλθουμε στη συνταγματικότητα του ειδικού τέλους, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε σε περίπτωση που το χαράτσι από έκτακτο μεταβληθεί με νομοθετική ρύθμιση σε πάγιο, να κρίνει εκ νέου την συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του.

Εφόσον όμως προσβληθεί και πάλι η νέα νομοθετική ρύθμιση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2011 προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, Βόλου, Ηρακλείου, Σύρου και Καβάλας, η ΑΔΕΔΥ ο Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Καβάλας, το Σωματείο "Έλληνες Φορολογούμενοι", ιδιοκτήτες ακινήτων, κ.λπ.

Όλοι στρέφονται κατά της από 10.10.2011 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του έκτακτου ειδικού τέλους και ζητούν να ακυρωθεί.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν, μεταξύ των άλλων, ότι το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου κάτι που είναι αντίθετο σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (αντίθετη στα άρθρα 1, 2, 4, 5, 20, 26, 48, 78 και 101 του Συντάγματος) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.



news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου