Το μνημόνιο, με τους στόχους τουλάχιστον που είχαν τεθεί αρχικά, ετοιμάζεται να.. θανατώσει η Eurostat, πιστοποιώντας με τα σημερινά στοιχεία που θα αποκαλύψει, ότι το επίπεδο του χρέους φέτος ξεπερνά κατά πολύ το ανώτατο όριο που είχε τεθεί, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές τόσο δραστικές, που σε όλους τους τόνους δηλώνεται από κορυφαία στελέχη και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ότι θα είναι αδύνατο να επιτευχθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό κυβερνητικό χρέος (χρέος της κεντρικής κυβέρνησης αφαιρουμένου του ενδοκυβερνητικού δανεισμού), που αποτελεί το στοιχείο -κλειδί για την εφαρμογή του μνημονίου, αναμένεται φέτος, μετά τις αναθεωρήσεις των στοιχείων για τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, να ξεπεράσει, καλύτερη περίπτωση, τα 346 δις. ευρώ και, στη χειρότερη, ακόμη και τα 350 δις. ευρώ....
Σημειώνεται, ότι με το μνημόνιο είχε τεθεί «πλαφόν» χρέους για το 2010, ύψους 342 δις. ευρώ. Σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου, για κάθε υπέρβαση στο όριο αυτό σε μια χρονιά, η κυβέρνηση θα ήταν υποχρεωμένη να παρουσιάσει αμέσως τα διορθωτικά μέτρα, με τα οποία το ποσό της υπέρβασης θα μπορούσε να καλυφθεί τον επόμενο χρόνο, ώστε συνολικά η πορεία εφαρμογής του μνημονίου να έμενε μέσα στους στόχους.
Αυτό σημαίνει, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει, στις συνομιλίες που αρχίζουν σήμερα με την υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της τρόικας, να παρουσιάσει πρόσθετα μέτρα πέραν των μέτρων εξοικονόμησης 9,15 δις. ευρώ, τα οποία ούτως ή άλλως ήταν προγραμματισμένο να ληφθούν (σε μεγάλο βαθμό, βέβαια, η εξοικονόμηση αυτή θα προέλθει από το λεγόμενο carry-over, δηλαδή από τα αποτελέσματα μέτρων που λήφθηκαν ήδη στα δημοσιονομικά μεγέθη του επόμενου χρόνου).
Ουσιαστικά, σε κάθε περίπτωση, το χάσμα που θα αρχίσει να χωρίζει από σήμερα την κυβέρνηση από την τρόικα θα είναι κάπου μεταξύ 4 και 8 δις. ευρώ, διαμορφώνοντας την απαίτηση για πραγματικά τερατώδεις περικοπές δαπανών το 2011. Μάλιστα, ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν, ότι η τρόικα θα αμφισβητήσει και την αποδοτικότητα των φορολογικών μέτρων, στην οποία βασίζονται οι προβλέψεις για το 2011, ανοίγοντας ενδεχομένως ακόμη περισσότερο το χάσμα που την χωρίζει με την κυβέρνηση, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα.
Από το Σαββατοκύριακο, η κυβέρνηση διαμορφώνει μια γραμμή άμυνας ενόψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν, χαϊδεύοντας τα αυτιά των πολιτικών με τρία μεγάλα «όχι»: στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, στη μείωση μισθών και στη νέα περικοπή των συντάξεων.
Το μήνυμα που πέρασε και ο Πρωθυπουργός με τη συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» χθες κινήθηκε σε αυτή την κατεύθυνση: υπογράμμισε, ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης ο βασικός στόχος του μνημονίου έχει επιτευχθεί, αφού όπως και ναʼ χει το έλλειμμα θα μειωθεί φέτος κατά 5,5% του ΑΕΠ, ενώ τα πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν θα είναι όσο το δυνατό ηπιότερα και θα αφορούν κατά κύριο λόγο τη μείωση της σπατάλης. Αν αυτές οι προθέσεις είναι πραγματικές, ή απλώς ένα καλοστημένο θέατρο σύγκρουσης, που θα τελειώσει με τη δραματική υποχώρηση της κυβέρνησης, μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι τρομακτικές υπερβάσεις στο στόχο για το χρέος, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη μακρά περίοδο αποκλεισμού της χώρας από τις αγορές, δημιουργούν την ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης του μνημονίου. Οι δανειστές της χώρας θα πρέπει να αναγνωρίσουν, ότι ούτε το 2012 η Ελλάδα θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της από την αγορά, ενώ αυτές οι δανειακές ανάγκες όλα δείχνουν ότι θα είναι μεγαλύτερες από όσο αρχικά υπολογιζόταν. Στην πραγματικότητα, αυτό που χρειάζεται είναι μια ριζική επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, μέσω της οποίας θα δεσμευθούν οι επίσημοι πιστωτές της χώρας, για νέες χρηματοδοτήσεις, που θα καλύψουν τα όποια ανοίγματα από την αδυναμία πρόσβασης στις αγορές και τις υπερβάσεις στα ελλείμματα, αλλά και για επιμήκυνση της περιόδου πληρωμής των δανείων κατά τρία χρόνια.
Μπορούν όλα αυτά να συμφωνηθούν, όταν η Γερμανία πιέζει ασφυκτικά όλες τις χώρες της περιφέρειας για «αιματηρές» περικοπές; Αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί το αργότερο στο πρώτο τρίμηνο του 2011, αλλιώς η Ελλάδα θα παραμείνει σε τροχιά χρεοκοπίας..
πηγη sofokleous10.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου