Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Φουντώνουν τα σύννεφα πολέμου στην Κορέα

Προειδοποιητικά πυρά από νοτιοκορεάτικο πολεμικό για να απομακρυνθεί βορειοκορεάτικο αλιευτικό από τα ύδατα της χώρας, σε αμφισβητούμενη περιοχή. Η ένταση ξαναφουντώνει.


Το πολεμικό ναυτικό της Νότιας Κορέας άνοιξε προειδοποιητικά πυρά για να αποκρίνει ένα Βορειοκορεατικό αλιευτικό το οποίο εισήλθε σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή σήμερα Τετάρτη, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο των ένοπλων δυνάμεων στη Σεούλ.



Οι σχέσεις μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας Κορέας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών καθώς η Σεούλ επιρρίπτει στην Πιονγκγιάνγκ την ευθύνη για την βύθιση, με τορπίλη, ενός πολεμικού στην ίδια περιοχή τον Μάρτιο, σε ένα επεισόδιο το οποίο στοίχισε τη ζωή 46 ανδρών. Η Πιονγκγιάνγκ διαψεύδει ότι ευθύνεται για το επεισόδιο.

Νοτιοκορεάτικο σκάφος έβαλλε 10 φορές στον αέρα προειδοποιητικά μετά από επανειλημμένα μηνύματα από τηλεβόα που διέτασσαν το βορειοκορεάτικο σκάφος να αποχωρήσει από την περιοχή, είπε αξιωματούχος στο νοτιοκορεάτικο γενικό επιτελείο.

Δεν είναι σαφές το γιατί το αλιευτικό πέρασε τη νοητή γραμμή που χωρίζει τα χωρικά ύδατα των δύο χωρών και έμεινε στα ύδατα της Νότιας Κορέας επί σχεδόν δύο ώρες, είπε ο αξιωματούχος.

Η Βόρεια Κορέα αμφισβητεί τα θαλάσσια σύνορα τα οποία είχε χαράξει η διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών μετά τον πόλεμο του Πολέμου της Κορέας (1950-53).

Την Παρασκευή υπήρξε ανταλλαγή πυρών στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια• οι δύο κυβερνήσεις πάντως υποβάθμισαν τη σημασία του επεισοδίου, κάνοντας λόγο για πιθανό "ατύχημα".

Τα νεύρα των στελεχών του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας της Νότιας Κορέας είναι "τεντωμένα" ενώ στη Σεούλ έχει κηρυχθεί κατάσταση συναγερμού εν όψει της συνόδου του G20 αυτήν την εβδομάδα. Στελέχη των εγχώριων υπηρεσιών ασφαλείας εξέφραζαν φόβους ότι η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να σχεδιάζει κάποια "πρόκληση" για να "ντροπιάσει" τη Νότια Κορέα, αλλά και για κάποια "τρομοκρατική ενέργεια" και δήλωσαν ότι έχουν γίνει "προετοιμασίες" για κάθε ενδεχόμενο.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Άμυνας της Νοτίου Κορέας δήλωσε πως το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα ίσως έχει πρόσβαση σε 40 κιλά πλουτώνιου.

"Πιστεύουμε ότι η Νότια Κορέα έχει στην κατοχή της 40 κιλά πλουτώνιου και συνεχίζει τις προσπάθειες κατασκευής μικρών ατομικών όπλων", φέρεται ότι δήλωσε στο νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap ο νοτιοκορεάτης υπουργός Άμυνας Κιν Τάε Γιουνγκ.

Διεθνείς εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι το πλουτώνιο αυτό θα αποτελέσει το υλικό για την κατασκευή τουλάχιστον τεσσάρων πυρηνικών βομβών.

Στις αρχές Οκτωβρίου, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι η πυρηνική απειλή από τη Βόρεια Κορέα αυξήθηκε σε "επίπεδο συναγερμού" και επεσήμανε τις προσπάθειες της Πιονγκγιάνγκ να κατασκευάσει μικρότερες βόμβες, για τις οποίες θα χρειαστεί λιγότερο πλουτώνιο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει επιβάλει στη Βόρεια Κορέα κυρώσεις για το πρόγραμμα των πυρηνικών της όπλων.

Οι εξαμερείς συνομιλίες με τη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία και την Ιαπωνία διεκόπησαν τον Απρίλιο μετά την αποχώρηση της Βόρειας Κορέας εξαιτίας των κυρώσεων που τής υπεβλήθησαν.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι είναι ανοιχτός στην επανάληψη των συνομιλιών.

Ωστόσο, η ένταση στις σχέσεις με τη Σεούλ κλιμακώθηκε μετά τη βύθιση, τον Μάρτιο, πλοίου του νοτιοκορεατικού πολεμικού ναυτικού εμποδίζοντας την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.





SigmaLive/NewsIt

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου