Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΕΛΛΑΔΑ...ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ...ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΜΙΖΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΜΜΙΑ!!!

Απογοήτευση και ανασφάλεια 
Αποκαρδιωτικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 
Κυριαρχεί η ανασφάλεια και η απαισιοδοξία. Περισσότερο ανικανοποίητες οι γυναίκες. Θετική η στάση των φοιτητών απέναντι στους μετανάστες 

Σε ερώτημα της έρευνας για το κατά πόσοι είναι ικανοποιημένοι οι Έλληνες από την ποιότητα ζωής τους, ποσοστό 29,2% των συμμετεχόντων δήλωσε καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο. Οι γυναίκες ήταν μάλιστα εκείνες που εμφανίζουν το μικρότερο ποσοστό ικανοποίησης, ιδιαίτερα στις ηλικίες 45-59, ενώ πιο ικανοποιημένοι απ’ όλους εμφανίζονται οι νέοι κάτω των 29 ετών.
 Η αίσθηση ευαρέσκειας φαίνεται να σχετίζεται με το επίπεδο εκπαίδευσης (όσο υψηλότερο είναι, τόσο πιθανότερο να παρατηρείται μεγαλύτερη ικανοποίηση) και με την οικονομική κατάσταση. Σε ό,τι αφορά το επίπεδο διαβίωσης, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εμφανίζονται περισσότερο ικανοποιημένοι από τους νεότερους. 
Έξι μάλιστα στους δέκα δηλώνουν γενικά ικανοποιημένοι από την υγεία τους, αν και το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν «μη ικανοποιημένοι» ξεπερνά το 16%, αυξημένο σημαντικά σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009, που ήταν στο 9%. 
Το 54,3% των ερωτηθέντων δηλώνει ευχαριστημένο με ό,τι έχει πετύχει στη ζωή του (στη σχετική ερώτηση την απάντηση «πολύ» έδωσε το 12,7% και «αρκετά» το 41,6%), ενώ το 17,5% εμφανίζεται μη ικανοποιημένο.
 Το ποσοστό των «μη ικανοποιημένων» αυξήθηκε σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, που ήταν στο 11%. Στο μεταξύ, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (52%) δηλώνουν απαισιόδοξοι. Πρόκειται για αύξηση 20 μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του 2009 (32%), ενώ ποσοστό 29,3% δεν νιώθουν ούτε αισιοδοξία ούτε απαισιοδοξία. 
Μάλλον ανασφαλές για το μέλλον αισθάνεται το 60% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ η αίσθηση ασφάλειας που νιώθει το 41% των πολιτών δεν είναι ικανοποιητική. 
Από τα ποσοστιαία δεδομένα που εξήχθησαν από τις απαντήσεις «ικανοποίησης» των συμμετεχόντων στην έρευνα, αναδείχθηκε ένας «δείκτης» ποιότητας ζωής που κινείται σε μια νοητή κλίμακα μεταξύ 0 και 100, όπου τιμή μεγαλύτερη από το 50 δείχνει θετική στάση, ενώ τιμή μικρότερη από το 50 δηλώνει το αντίθετο.
 Έτσι, ο πιο υψηλός δείκτης ικανοποίησης είναι εκείνος της ελευθερίας έκφρασης (69,9 μονάδες), ενώ ακολουθεί ο δείκτης της υγείας (65,3) και ο δείκτης των προσωπικών σχέσεων (64,2). 
Στον αντίποδα, ο χαμηλότερος δείκτης είναι εκείνος της μελλοντικής αίσθησης ασφάλειας (29,7) και ο δείκτης της αισιοδοξίας (36,1), ενώ ο συνολικός δείκτης («γενική ικανοποίηση») βρίσκεται στο 50,9. Όλοι ανεξαιρέτως οι δείκτες παρουσιάζουν πτώση σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, με το δείκτη της αισιοδοξίας να κατακρημνίζεται κατά 10,5 μονάδες από το 2009 και κατά 16,4 μονάδες σε σύγκριση με το 2008.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου