Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΤΡΟΜΕΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ:ΠΕΡΙΠΟΥ 1,6 ΔΙΣ. ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν σήμερα έκκληση για μια καθαρή ενεργειακή επανάσταση που θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στον παγκόσμιο πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων και των 1,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που δεν έχουν επί του παρόντος πρόσβαση σε αυτήν.

Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν δήλωσε σε ομιλία του στην Τέταρτη Παγκόσμια Διάσκεψη για την Ενέργεια στο Μέλλον (Fourth World Future Energy Summit) στο Αμπού Ντάμπι, ότι η παροχή ενέργειας μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φτώχειας και τη βελτίωση των Υπηρεσιών Υγείας στο πλαίσιο των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας για τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
"Η πρόκληση για μας είναι ο μετασχηματισμός", δήλωσε ο Μπαν.
"Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη επανάσταση καθαρής ενέργειας-μια επανάσταση που κάνει την ενέργεια διαθέσιμη και προσιτή για όλους", είπε.
Μια ενεργειακή επανάσταση "θα προκαλέσει περικοπή της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, καθώς και την ενδυνάμωση των ανθρώπων για να φροντίσουν για τις ζωές τους και να βελτιώσουν την παγκόσμια οικονομία", είπε.
Η κατανάλωση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% κατά τα επόμενα 20 έτη, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να βασίζονται στα παραδοσιακά καύσιμα βιομάζας για μαγείρεμα, θέρμανση και άλλες βασικές καθημερινές ανάγκες, δήλωσε ο Μπαν.
Η χρήση των καυσίμων βιομάζας και του άνθρακα σε φτωχές περιοχές του κόσμου έχει οδηγήσει σε μια εσωτερική ρύπανση του αέρα η οποία σκοτώνει περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.
Ο απολογισμός των νεκρών είναι διπλάσιος από τον αριθμό των θανάτων που συνδέονται με την ελονοσία παγκοσμίως.
Τα καύσιμα από βιομάζα και ο άνθρακας είναι παραδοσιακά ενεργειακά προϊόντα για περίπου 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, από τον συνολικό παγκόσμιο πληθυσμό των 6,8 δισ.
ευρώ.

Χ.ΚΩ
ΠΡΕΖΑ TV

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου