Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:92 εκατομμύρια ευρώ οι υποχρεώσεις

Τις πρώτες εκτιμήσεις του για τα οικονομικά ανοίγματα του δήμου Θεσσαλονίκης παρουσίασε στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας της Πρωτοβουλίας ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης Χασδάι Καπόν. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το φλέγον θέμα των απορριμμάτων.

Του Φίλιππου Δεργιαδέ
www.makthes.gr

Σύμφωνα με τον νέο αντιδήμαρχο Οικονομικών Θεσσαλονίκης, οι υποχρεώσεις του δήμου Θεσσαλονίκης προς τρίτους (τράπεζες, εφορεία, προμηθευτές κτλ.) κατά τις πρώτες εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 92.000.000 ευρώ. Όπως είπε, τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα είναι σε θέση να παρουσιάσει μια πιο τεκμηριωμένη αλλά πάλι καταρχήν εκτίμηση, καθώς εκκρεμεί η εγκατάσταση της ομάδας των ειδικών, η οποία θα εξετάσει σε βάθος και θα απογράψει τα οικονομικά του δήμου. Ειδική μνεία έγινε σε τέσσερις πέντε εταιρείες προμηθευτών, οι οποίες μέχρι σήμερα αποτελούν σχεδόν μόνιμους συνεργάτες του δήμου.
Σε ό,τι αφορά τη στάθμευση και το κυκλοφοριακό, η αρμόδια αντιδήμαρχος Προστασίας του Πολίτη Καλυψώ Γούλα τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση ο έλεγχος των παράνομων σταθμεύσεων και ιδίως των διπλοπαρκαρισμένων ΙΧ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εξορμήσεις της δημοτικής αστυνομίας θα αυξηθούν. Σχετικά με την αποκομιδή των απορριμμάτων, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Στάθης Αβραμίδης υπερασπίστηκε τη θέση για την αγορά νέων απορριμματοφόρων, καθώς από τα 70 οχήματα σήμερα μόνο 16 παραμένουν ενεργά. Να σημειωθεί ότι σήμερα η αποκομιδή γίνεται και με δανεικά οχήματα από τους δήμους Συκεών-Νεάπολης και Θέρμης. Αντίθετος στην αγορά νέων οχημάτων, μέχρι να καταγραφεί η πλήρης εικόνα που επικρατεί στο μηχανοστάσιο και στα οχήματα, στάθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Λάζαρος Ζαχαριάδης.  Όπως είπε, πριν ο δήμος προχωρήσει σε μεγάλα έξοδα, πρέπει κάθε όχημα να εξεταστεί ξεχωριστά και να εξεταστεί η δυνατότητα επισκευής του.
Στη συνεδρίαση αποφασίσθηκε ο Π. Αβραμόπουλος να εκπροσωπήσει τον δήμο στο δσ του ΟΑΣΘ και ο Γ. Δημαρέλος στο δσ του ΟΛΘ.
Συζήτηση σχετικά με το μέλλον των δημοτικών μέσων ενημέρωσης δεν έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες της “Μ” όμως το θέμα συζητείται ευρέως στη δημοτική ομάδα της Πρωτοβουλίας, με ισχυρό το αίτημα της αναδιάρθρωσης.
Σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση της Πρωτοβουλίας σε συντεταγμένη παράταξη, με όργανα και καταστατικό λειτουργίας, προχθές δεν υπήρξε καμία αναφορά, γεγονός που επισημάνθηκε μόνο μετά το πέρας της συνεδρίασης. Ωστόσο εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ έχει γίνει γνωστό ότι το καταστατικό βρίσκεται στην τελική μορφή του και σύντομα θα τεθεί σε δεκαπενθήμερη διαβούλευση.
Η προχθεσινή συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας της Πρωτοβουλίας, που κράτησε μέχρι τις 11.00 το βράδυ, ήταν η πρώτη μετά την αλλαγή στη διοίκηση του δήμου και αφορούσε τη συζήτηση και ενημέρωση για τα μείζονα προβλήματα του δήμου.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου