Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ!!!!ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ...

Φλέγονται τα Τίρανα

Με φωτιά που καίει τα πάντα στο πέρασμά της παρομοιάζεται η κατάσταση στη γειτονική Αλβανία και δη στα Τίρανα. Τρεις άνθρωποι έχουν πέσει νεκροί στις δυναμικές διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης Μπερίσα και τα επεισόδια που ακολούθησαν.
Νέος κύκλος βίας και αιματοχυσίας άνοιξε στην Αλβανία όπου τουλάχιστον τρεις  άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες σήμερα στα Τίρανα στην διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές που πρόσκεινται στο Σοσιαλιστικό κόμμα που καλούσαν να παραιτηθεί η κυβέρνηση και αστυνομικούς.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, χιλιάδες άτομα αψηφώντας τη βροχή έδωσαν  "ραντεβού" στη διαδήλωση που οργάνωσε η αντιπολίτευση και τα Τίρανα θύμιζαν εικόνες του 1997.

 Επεισόδια στις διαδηλώσεις.
Όλα άρχισαν όταν ομάδα διαδηλωτών που είχε συγκεντρωθεί μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης, άρχισε να πετάει πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων. Η αστυνομία, αμέσως απάντησε με χρήση δακρυγόνων και με αντλίες νερού για να διαλύσουν το πλήθος.

 Μικρή ομάδα διαδηλωτών άρχισε να πετά πέτρες κι άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών, που έχουν δημιουργήσει κλοιό γύρω από το κυβερνητικό μέγαρο. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και χρήση αντλιών νερού για να διασπάσει το μέτωπο των διαδηλωτών και, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ, τραυματίστηκε ένας διαδηλωτής κι ένας αστυνομικός.

  "Έχουμε δύο νεκρούς πολίτες. Με βάση τα σημάδια φαίνεται ότι πυροβολήθηκαν από μικρή απόσταση με πιστόλι μικρού διαμετρήματος. Ήταν ήδη νεκροί όταν διακομίστηκαν εδώ", δήλωσε ο Σάμι Κοτσέκου, χειρουργός στο στρατιωτικό νοσοκομείο των Τιράνων, σε εγχώριο τηλεοπτικό σταθμό.

 Όμως, οι τελευταίες ειδήσεις κάνουν λόγο για τρεις νεκρούς και τουλάχιστον 40 τραυματίες.
Κόκκινο πανί ο Μπερίσα
Οι συμμετέχοντες στην διαδήλωση απαίτησαν την παραίτηση του Σαλί Μπερίσα και της κυβέρνησής του, κατηγορώντας την για διαφθορά.
Ο ίδιος από τη πλευρά του διαβεβαίωσε ότι το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν θα διασφαλιστεί στη σημερινή συγκέντρωση, προσθέτοντας ότι «σε περίπτωση παρουσίας εγκληματικών στοιχείων που θα προβούν σε παράνομες ενέργειες, οι αρχές θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα».

 Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό TV Klan, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα επικεντρώθηκε στην αντικυβερνητική διαδήλωση που οργανώνεται, σήμερα, στα Τίρανα, τονίζοντας ότι "οποιαδήποτε προσπάθεια να μετατραπεί σε εξέγερση θα αντιμετωπιστεί με τον κατάλληλο τρόπο" .
"Βασικοί υποστηρικτές της αντιπολίτευσης επικοινωνούν με εγκληματικές ομάδες τις τελευταίες ημέρες και οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης προσφέρουν 30.000 έως 200.000 λεκ στους πολίτες", είπε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.

Ο ίδιος νόμος που τους επιτρέπει να διαδηλώνουν κατά του πρωθυπουργού, τους εμποδίζει να προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες, πρόσθεσε ο κ. Μπερίσα.

Πλήγμα κατά της Δημοκρατίας
Πλήγμα κατά της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τα σημερινά περιστατικά βίας στην Αλβανία ο εκπρόσωπος του πουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.
"Τα σημερινά περιστατικά βίας στην Αλβανία, δεν προκάλεσαν απλώς τον τραγικό θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων, αλλά αποτέλεσαν πλήγμα κατά της Δημοκρατίας», σημείωσε ο κ. Δελαβέκουρας, τονίζοντας πως «η Αλβανία δεν πρέπει τη στιγμή αυτή να διολισθήσει σε φαινόμενα βίας από όπου κι αν προέρχονται".
Καταλήγοντας ο Γ. Δελαβέκουρας υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να στηρίζει αυτή την προσπάθεια".

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου