Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ .....ΜΕΤΑ.....;;;;

Αιματοχυσία στο Κάιρο

Το ποτάμι της λαϊκής οργής έφτασε και στην Αίγυπτο. Χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση Μουμπάρακ. Δύο διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους. Αστυνομικός ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου
news247.gr
Ηρεμία επικρατεί σήμερα το πρωί στους δρόμους του Καΐρου, μετά τις χθεσινές συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς.
Χθες Τρίτη δύο διαδηλωτές και ένας αστυνομικός έχασαν τη ζωή τους, σε σειρά διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα με αίτημα την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν στη διάρκεια της νύχτας και με δακρυγόνα προσπάθησαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου, κοντά σε πολλά κυβερνητικά κτίρια.
Φωνάζοντας συνθήματα όπως "Μουμπάρακ παραιτήσου" ή "η Τυνησία είναι η λύση", χιλιάδες Αιγύπτιοι συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, τις σημαντικότερες από το 1977.
Περίπου 15.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε διαφορετικές συνοικίες του Καΐρου, οι περισσότεροι όμως από αυτούς συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, 20 ως 30.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
Το υπουργείο Εσωτερικών έκανε έκκληση "να σταματήσουν οι συγκεντρώσεις ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις στη δημόσια τάξη" και κατηγόρησε το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων ότι βρίσκεται πίσω από τις συγκρούσεις.

Από την Τυνησία στην Αίγυπτο

Σε όλοι τη χώρα, οι διαδηλωτές αναφέρονταν στην λαϊκή εξέγερση στην Τυνησία που προκάλεσε την πτώση του προέδρου της χώρας Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι, μετά 23 χρόνια. "Ψωμί, Ελευθερία, Αξιοπρέπεια", φώναζαν οι διαδηλωτές, ζητώντας την παραίτηση του Μουμπάρακ.
"Οι διαδηλώσεις αυτές είναι οι σημαντικότερες από το 1977, όχι μόνο για το μεγάλο όγκο των διαδηλωτών και για το γεγονός ότι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, αλλά επίσης γιατί αγγίζουν το σύνολο του πληθυσμού", εκτιμά ο πολιτικός αναλυτής Αμρ αλ-Σομπάκι, από το ινστιτούτο αλ-Αχράμ.

 Πολλές οργανώσεις υπέρ της δημοκρατίας κάλεσαν τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους για να αλλάξει την Τρίτη από "Ημέρα της Αστυνομίας" σε "Ημέρα εναντίον των βασανιστηρίων, της φτώχειας, της διαφθοράς και της ανεργίας". Ο Μοχαμάντ ΕλΜπαραντέι, πρώην επικεφαλής της ΙΑΕΑ και υποψήφιος της αντιπολίτευσης, υποστήριξε την πρωτοβουλία αυτή.
Με περισσότερους από 80 εκατομμύρια κατοίκους, η Αίγυπτος είναι η πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου. Όμως το 40% του πληθυσμού της ζει με λιγότερα από δύο δολάρια κατά κεφαλήν ημερησίως.

 O 82χρονος Μουμπάρακ ασκεί την εξουσία από το 1981. Προεδρικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Ο γιος του Γκαμάλ, 47 ετών, θεωρείται ως ο πιθανότερος διάδοχός του.
ΗΠΑ: Έκκληση για ειρηνική αντιμετώπιση των διαδηλωτών
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τις αρχές της Αιγύπτου να χειριστούν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με ειρηνικό τρόπο, και είπαν πως η Ουάσινγκτον περιμένει να διαπιστώσει μεταρρυθμίσεις στην Αίγυπτο και αλλού, που θα δημιουργούν περισσότερες πολιτικές και οικονομικές δυνατότητες.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και ανταλλαγής απόψεων, όλων των πολιτών. Όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν νηφαλιότητα και καλούμε τις αρχές της Αιγύπτου να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές ειρηνικά", δήλωσε ο εκπρόσωπος στην Ουάσινγκτον.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου