Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Λαυρέντης Λαυρεντιάδης:AΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ...ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ......

Στον Μάριο Αλ Τζεμπουρί, έναν ιρακινο- βούλγαρο, γόνο της παλιάς βασιλικής οικογένειας του Ιράκ, που συμμετείχε στην αμερικανόπνευστη επιτροπή ανασυγκρότησης της κατεστραμένης από τον πόλεμο της συμμαχιας των προθύμων χώρα και διετέλεσε, κατά καιρούς,

στέλεχος της Arthur Andersen, της Barclays και της Lazard, που υποτίθεται συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση σε θέματα διαχείρισης του χρέους, πούλησε ο εξαφανισμένος τους τελευταίους μήνες Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών φαρμακευτική Alapis, η οποία αποτέλεσε το όχημα πλήθους πράξεων και συναλλαγών τα τελέυταία χρόνια για τον έλληνα επιχειρηματία.
Ο κ. Λαυρεντιάδης μεταβίβασε στον άλλοτε συνεργάτη του στην εδρεύουσα στο Λονδινο Lamda Partners το 15,02% της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρίας έναντι άγνωστου ποσού, αν και λογικά με τη σημερινή κεφαλαιοποίησή της των περίπου 150 εκατ. ευρώ τα χρήματα που έλαβε θα είναι ελάχιστα και σε κάθε περίπτωση απέχουν πολύ από τα 450 εκατ. ευρώ της τελευταίας αύξησης κεφαλαίου η οποία απεδείχθη πέτσινη για τους μετόχους και τις Τράπεζες που εμπιστεύθηκαν τον κ.Λαυρεντιάδη.

Ολο το σκηνικό πάντως δεν μοιάζει κανονικό. Παραπέμπει σε πράξη απεμπλοκής του Λαυρεντιάδη από ένα σχήμα που ωφέλησε τον ίδιο και έριξε πολλούς άλλους, οι οποίοι κάποια στιγμή αντέδρασαν και ήγειραν απαιτήσεις. Το πιθανότερο να απέδωσε την εταιρια στους διώκτες του ή σε πρόσωπα φιλικά διακείμενα, προκειμένου να απαλλαγεί από τις πολλές ευθύνες που του αποδίδονται ή θα του αποδοθούν στο μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση ο άλλοτε ανθηρός όμιλος Λαυρεντιάδη είναι εκτεθειμένος, οι εργαζόμενοι στον αέρα, οι τόσες επενδύσεις εκκρεμείς, η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων μετέωρη και εκείνος, σύμφωνα με ένα γλειφτικό δημοσίευμα του «Πρωτου Θέματος» κάπου μεταξύ Ελβετίας και Λονδίνου, εξαιτίας της ευαισθησίας του στην οικογένειά του, την οποία θέλει να ασφαλίσει από κινδύνους.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα το ενδιαφέρον του κ. Λαυρεντιάδη μετατοπίζεται στην τράπεζα Proton Bank, της οποίας είναι μεγαλομέτοχος και σε μια άγνωστη, μην αναφερόμενη, δική του Τράπεζα στον φορολογικό παραδεισο του Λιχνεστάιν. Παραμύθια της Χαλιμάς, που θα έλεγε και η γιαγιά μου.

Ο άνθρωπος έπαιξε στις καλές μέρες πρώτα με τη φούσκα της Νεοχημικής, μετά με εκείνη της Alapis, «δούλεψε», με την ανοχή των χρηματιστηριακών αρχών, της Κεφαλαιαγοράς, του Τύπου και των ΜΜΕ τα οποία συστηματικά χαρτζιλίκωνε, ένα κάρο κόσμο, μετόχους και εργαζόμενους και τώρα, έχοντας προφανώς παντελονιάσει μερικές εκατοντάδες εκατ. ευρώ, προσπαθεί να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια, παριστάνοντας τον τραπεζίτη της Proton, λες και οι Τράπεζες αυτή την εποχή είναι ασφαλέίς και υγιείς και δηλώνοντας την ιδιότητα σώζεσαι.

Εχει θέμα ο κ. Λαυρεντιαδης, όπως θέμα έχουν και οι υπεύθυνες αρχές, οι οποίες επιτρέπουν πράξεις και συναλλαγές χωρίς να ρωτάνε όταν ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει το λιγότερο παραπλανήσει χιλιάδες μετόχους. Και μαζί βεβαίως ο συνένοχος Τύπος, που έχει γλείψει κάποια κοκκαλάκια και συνεχίζει να παρέχει προστασία.





insideinfo.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου