Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Λιγνίτης: Η Κομισιόν έχει βάλει ήδη τα πωλητήρια..ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΠΛΕΟΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ..

Θέλουν δεν θέλουν η ΔΕΗ, οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί και η ελληνική κυβέρνηση, το 40% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη θα περάσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στον έλεγχο ιδιωτικών ομίλων του εξωτερικού. 
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΑΣ  greece-salonika.blogspot.com
 

Το παραπάνω μήνυμα εκπέμπει η Κομισιόν προς την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιστά ξεκάθαρο πως αν...το μοντέλο της ανταλλαγής ενέργειας που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση δεν «δουλέψει» μέχρι το 2012-2013, ο στόχος για απελευθέρωση της πρόσβασης τρίτων στη λιγνιτική ενέργεια, που αποτελεί και όρο του μνημονίου, θα επιτευχθεί είτε με απευθείας πώληση των τεσσάρων πιο σύγχρονων λιγνιτικών μονάδων, είτε με την ανταλλαγή τους, είτε με πώληση ενέργειας που θα παράγεται από αυτές.Η δημόσια διαβούλευση επί του συγκεκριμένου σχεδίου ξεκίνησε την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί στις 11 Φεβρουαρίου. Από την ανταπόκριση των ενδιαφερομένων και τις ενέργειας της Ελλάδας θα εξαρτηθεί αν η Κομισιόν θα ανάψει το τελικό πράσινο φως για να προχωρήσει αυτό το μοντέλο, ώστε μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2012 να έχουν γίνει οι σχετικοί διαγωνισμοί και να έχουν υπογραφεί οι μακροχρόνιες συμβάσεις ανταλλαγής ισχύος με ενδιαφερόμενες κοινοτικές επιχειρήσεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλει ως όρο ότι κάθε νέα λιγνιτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που θα κατασκευαστεί στο μέλλον είτε θα πρέπει να έχει ως μέτοχο κατά 40% ανεξάρτητο ιδιώτη είτε να διαθέτει σε τρίτους το ισοδύναμο της παραγωγής της.
Οι πιο αποδοτικές
Οι λιγιντικές μονάδες τις οποίες επέλεξε η Κομισιόν τόσο για την ανταλλαγή ενέργειας σε αυτή τη φάση όσο και ως υποψήφιες προς πώληση, εφόσον η συγκεκριμένη λύση δεν «περπατήσει», είναι οι τέσσερις πιο αποδοτικές και με το μεγαλύτερο χρόνο ζωής.
Πρόκειται για τις παραγωγικές μονάδες Μελίτη Φλώρινας (ισχύος 289 MW, με χρόνο ζωής ώς το 2040), Αγιος Δημήτριος 5 στην Πτολεμαΐδα (342 MW, μέχρι το 2040), Μεγαλόπολη 3 (255 MW, με ζωή ώς το 2025) και Μεγαλόπολη 4 (ισχύς 256 MW και χρόνο απόσυρσης το 2025). Η συνολική ισχύς τους είναι 1.124 MW ενώ η συμφωνία προβλέπει ανταλλαγή ισχύος 457 MW -λίγο πάνω από το 40%.
Η Κομισιόν δίνει τη δυνατότητα παράτασης της διαδικασίας ώς το 2013, εφόσον η Ελλάδα δεν προλάβει, αλλά υποχρεώνει τη χώρα να υλοποιήσει μεταβατικές συμφωνίες ανταλλαγής μέχρι το 2020 για ισχύ 1.043 μεγαβάτ που θα προέρχεται και από παλαιότερης τεχνολογίας μονάδες, οι οποίες θα αποσυρθούν σταδιακά ώς τα 2020.
Το μοντέλο της ανταλλαγής ενέργειας με ξένες επιχειρήσεις βρίσκει εκ διαμέτρου αντίθετους τους εγχώριους παίκτες της ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν σήμερα μονάδες ισχύος άνω των 2.000 μεγαβάτ με φυσικό αέριο.
Ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (συμμετέχουν οι Ελλάκτωρ-Elpedison, ΕΛΛ.ΠΕ.-Edison, ΓΕΚ Τέρνα-Ηρων, όμιλος Μυτιληναίου-Protergia) ενίσταται επειδή η διαδικασία των swaps αποκλείει τις ελληνικές επιχειρήσεις. Αντιπροτείνει ως λύση την ενοικίαση λιγνιτικής ισχύος με διαφορετική τιμολόγηση για τους παραγωγούς και τους προμηθευτές, ώστε να έχουν όλοι τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΑΣ 
greece-salonika.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου