Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΟΜΗΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ : Αίμα στη Δέσποινα της Σωτηρίας

Με τον πλέον αιματηρό τρόπο έληξε η ομηρεία από ένοπλους ισλαμιστές, 40 πιστών και ενός καθολικού ιερέα στην εκκλησία Δέσποινα της Σωτηρίας στην Βαγδάτη. Εισέβαλαν ιρακινοί μέλη των δυνάμεων ασφαλείας υποστηριζόμενοι από στρατό των ΗΠΑ και ελικόπτερα.


Σε λουτρό αίματος κατέληξε η επιχείρηση της ιρακινής αστυνομίας για την απελευθέρωση των καθολικών πιστών και ενός ιερέα της Ασσυριακής κοινότητας, που κρατούσαν ομήρους μέσα σε εκκλησία της Βαγδάτης ισλαμιστές μαχητές.



Επτά όμηροι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 20 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σύμφωνα με πηγές των ιρακινών υπουργείων Εσωτερικών και Άμυνας, ενώ τελευταίες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε συνολικά 37 ανθρώπους.

"Απελευθερώσαμε τους ομήρους αλλά δυστυχώς εκφράζουμε τη θλίψη μας για τον θάνατο επτά μεταξύ αυτών, ενώ 20 ακόμη όμηροι έχουν τραυματιστεί", δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Η επιχείρηση υποστηρίχθηκε από αμερικανικά στρατεύματα τα οποία μαζί με την ιρακινή αστυνομία είχαν απομονώσει την περιοχή της εκκλησίας της Δέσποινας της Σωτηρίας όπου είχαν εισβάλει νωρίτερα οι ένοπλοι κρατώντας ομήρους τους πιστούς και τον καθολικό ιερέα και ζητώντας την απελευθέρωση κρατουμένων στο Ιράκ και την Αίγυπτο που φέρονται να έχουν σχέση με την Αλ Κάιντα.

Πηγές ανέφεραν ότι οι ένοπλοι δεν ήταν Ιρακινοί, αλλά ξένοι υπήκοοι αραβικής καταγωγής, ενώ οι ίδιοι ισχυρίστηκαν ότι είναι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ, μίας σουνιτικής ένοπλης ομάδας που βρίσκεται κάτω από την ομπρέλλα της Αλ Κάιντα.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι άκουσαν πρώτα μία δυνατή έκρηξη και μετά πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια της απογευματινής λειτουργίας.

Κατά τη διάρκεια της ομηρείας υπήρξαν εκκλήσεις από το Βατικανό, για την απελευθέρωση των πιστών και του ιερέα από την εκκλησία, μία από τις δεκάδες που βρίσκονται στη Βαγδάτη για τους περίπου 1,5 εκ. χριστιανούς της πόλης.

Είχε προηγηθεί επίθεση της ομάδας των ενόπλων στο Χρηματιστήριο της πόλης και ακολούθησε η εισβολή στην εκκλησία, που βρίσκεται στον ίδιο δρόμο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας, υποστηριζόμενες από στρατεύματα των ΗΠΑ περικύκλωσαν την περιοχή, ενώ ελικόπτερα βρίσκονταν στον αέρα καθ'όλη τη διάρκεια της επιχείρησης.

Εκπρόσωπος του στρατού των ΗΠΑ δήλωσε πως πάνω από 10 όμηροι, επτά μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και επτά ένοπλοι έχουν χάσει την ζωή τους στην ανταλλαγή πυρών και την εισβολή στην εκκλησία, που ακολούθησε

 
 
 
 
news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου