Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ : Δέσμευση για επιπλέον μέτρα

Νέα επώδυνα μέτρα για την αντιμετώπιση της "μαύρης τρύπας" και των οικονομικών προβλημάτων, αναμένονται το αμέσως προσεχές διάστημα. Ισχυρές πιέσεις στον Γ. Παπακωνσταντίνου στο χθεσινό Eurogroup. "Θα κάνουμε ότι πείτε" είπε ο υπουργός.

Ενώ το Συμβούλιο Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή του για τη σημαντική, όπως τονίζει, μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος μέσα στο 2010, αλλά και για το γεγονός ότι η Eurostat επικύρωσε απολύτως τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία, ταυτόχρονα επισημαίνεται η ανάγκη μείωσης των κρατικών δαπανών εντός του 2011...



Μάλιστα, o Πρόεδρος του Eurogroup Zαν Κλοντ Γιουνκέρ επισήμανε την ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2011, ώστε τον επόμενο χρόνο να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος για δημοσιονομικό έλλειμμα 17 δισ. Ευρώ.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποσαφηνίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες των πρόσθετων μέτρων και να τα συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του 2011, καθώς και στο αναθεωρημένο μνημόνιο.

Έρχονται νέα μέτρα

Τι κατέδειξε ο κ. Γιουνκέρ ως προς τα μέτρα που πρέπει να πάρει η Ελλάδα; Την ανάγκη για περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών, καθώς και την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ιδιαίτερα στους τομείς της φορολογίας, των αγορών εργασίας, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της δημόσιας διοίκησης.

Πιο απλά, έρχονται επιπρόσθετα μέτρα τα οποία έχουν στόχο την περιστολή δαπανών ενώ θα τηρηθούν ευλαβικά οι όροι του Μνημονίου.

Αυτό όμως είναι τα επιφανειακά, κατά μία έννοια, στοιχεία, χωρίς ιδιαίτερη εμβάθυνση.

Διότι η δήλωση του Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είπε θα πάρουμε όποια μέτρα κριθούν αναγκαία, αποκρυσταλλώνει πλήρως τη σχετικά θολή εικόνα.

"Το 2010 η Ελλάδα ξεκινά από το υψηλότερο σημείο εκκίνησης από αυτό που αρχικά επιθυμούσε σε ότι αφορά το ύψος του ελλείμματος. Το 2011 θα υπάρξει πλήρης σεβασμός των στόχων που έχουν τεθεί και η Ελλάδα προτίθεται να λάβει όποια μέτρα κριθούν αναγκαία".

Τι σημαίνει αυτό; Πως η περιβόητη κυβερνητική προσπάθεια η οποία θα λάμβανε μέρος ώστε να πειστεί η τρόικα να επιμερισθούν τα δημοσιονομικά μέτρα σε δύο χρόνια αντί σε ένα, για τρία δεν τίθεται καν θέμα, είτε δεν έγινε ποτέ είτε και να συζητήθηκε κάτι, η τρόϊκα απλοώς δεν πείστηκε. Επομένως μέσα στο 2011 πρέπει ως χώρα να αποδώσουμε το σύνολο των νέων μέτρων.

Βέβαια τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχουν δεσμευθεί ρητώς πως δεν θα υπάρξουν νέες επιβαρύνσεις σε συνταξιούχους και μισθωτούς, κάτι το οποίο μάλλον ισχύει εν μέρει.

Διότι, από την άλλη πλευρά, συνολικά τα δημοσιονομικά μέτρα φτάνουν τα περίπου 13 δις. ευρώ, στον προϋπολογισμό, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα των περίπου 24 δις. ευρώ.

Εφόσον δεν θα υπάρξουν μέτρα εις βάρος συνταξιούχων και μισθωτών, υποχρεωτικά κινούμαστε προς την κατεύθυνση άλλων μέτρων όπως:

- αυξήσεις στα εισιτήρια, ίσως ακόμα και για 50 λεπτά.

- είσοδο των ιδιωτών στον έλεγχο των κομίστρων

- αναδιοργάνωση στις συγκοινωνίες με τη μετατροπή του ΟΑΣΑ σε μητροπολιτικό φορέα των συγκοινωνιών

- περικοπές στο προσωπικό, αντί για 12.000 που είναι σήμερα θα παραμείνουν περίπου 10.000

- συρρίκνωση επιδομάτων και πρόσθετων αμοιβών στο 8%

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η οποία δεν θέλει απολύσεις, οι περίπου 2.000 εργαζόμενοι οι οποίοι περισσεύουν θα μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες.

Δεν διαβάζετε τι υπογράφετε;

Τόσο απλά το έθεσε η τρόικα στην υπουργό Λούκα Κατσέλη, η οποία επιχείρησε να ξεφύγει ελαφρά από τους όρους του μνημονίου. Σε απλή μετάφραση της είπαν, ούτε να το συζητάτε, επιβάλλεται να υπάρξει πιστή τήρηση του μνημονίου.

Το σχέδιο της υπουργού προέβλεπε την καταβολή μισθών χαμηλότερων από εκείνους στις κλαδικές συμβάσεις με τη σύμφωνη γνώμη όμως των κοινωνικών εταίρων ενώ παρείχε τη δυνατότητα σχετικά ελεγχόμενων αποκλίσεων για δύο χρόνια και πάντα υπό το βλέμμα των εταίρων.

Η τρόικα επισήμανε τι λέει το μνημόνιο και ότι αυτό δεν επιδέχεται παρερμηνειών.

Έτσι ο κατώτατος μισθός των 740 ευρώ δεν υφίσταται πλέον για τις επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν ή υποστηρίζουν πως αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας λόγω της κρίσης. Θα μπορούν να κατεβάζουν τους μισθούς.





news247

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου