Γαλλία και Βρετανία υπογράφουν ιστορική συνθήκη αμυντικής συνεργασίας για τη συνδιαχείριση των αεροπλανοφόρων τους και των εργαστηριακών πυρηνικών δοκιμών.
Η Γαλλία και η Βρετανία θα υπογράψουν σήμερα δύο πρωτοφανείς στην ιστορία τους συνθήκες συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, που κατά κύριο λόγο θα αφορούν τη σύσταση μίας κοινής στρατιωτικής δύναμης και την από κοινού διαχείριση των αεροπλανοφόρων και των πυρηνικών εργαστηρίων τους.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα υπογράψουν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στο Λονδίνο δύο συμφωνίες που θα σηματοδοτήσουν «μία νέα φάση συνεργασίας», τόνισε βρετανική πηγή.
Με αυτόν τον τρόπο, οι δύο χώρες θα κατορθώσουν να παραμείνουν ενεργοί παίκτες στη διεθνή σκακιέρα, παρά την παρούσα δημοσιονομική λιτότητα, χωρίς συνάμα να απαρνηθούν τον κυριαρχικό τους ρόλο. Τόσο το Παρίσι, όσο και το Λονδίνο «θα διατηρήσουν το δικαίωμα να διατηρούν το δικαίωμα να αναπτύσσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους με ανεξάρτητο τρόπο», τόνισε η ίδια πηγή.
Η πρώτη συνθήκη θα αφορά τη δημιουργία «μίας κοινής εκστρατευτικής δύναμης», ισχύος 3.500 έως 5.000 οπλιτών, η οποία θα αρχίσει να εκπαιδεύεται τον επόμενο χρόνο. Η δύναμη αυτή δεν θα είναι μόνιμη, αλλά θα αναπτύσσεται για ειδικές επιχειρήσεις υπό ενιαία διοίκηση.
Η συνθήκη αυτή θα προβλέπει επίσης και τη συνδιοίκηση/συνδιαχείριση των αεροπλανοφόρων από το 2020, έτσι ώστε η κάθε χώρα να δύναται να χρησιμοποιήσει τα σκάφη της γείτονός της σε περίπτωση που τα δικά της είναι για επιδιορθώσεις, ή για συντήρηση. Επίσης συνδιαχεριζόμενη θα είναι και η συντήρηση του νέου αεροπλανοφόρου A400m, καθώς και η εκπαίδευση του πληρώματός του.
Η δεύτερη συνθήκη ανάμεσα στις δύο χώρες θα αφορά την κοινή ανάπτυξη της τεχνολογίας για τις εργαστηριακές πυρηνικές δοκιμές. Οι Βρετανοί θα αρχίσουν να εργάζονται στα γαλλικά εργαστήρια και τανάπαλιν από το 2015.
Μολαταύτα, η συνδιαχείριση ορισμένων μέσων δεν αναμένεται να υλοποιηθεί χωρίς να τρωθεί η ανεξαρτησία των ενόπλων δυνάμεων κάθε χώρας.
Έτσι, στη σημερινή του αναφορά στις συνθήκες ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του, ο Κάμερον αφιέρωσε μεγάλο μέρος της προσπάθειάς του για να αντικρούσει τους ευρωσκεπτικιστές της παράταξής του.
Ο Κάμερον διαβεβαίωσε πως η πρωτοβουλία τούτη διέπεται από τις ίδιες αρχές που υιοθετήθηκαν και στον διάλογο για τον προϋπολογισμό και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ. «Η αρχή που ακολουθήσαμε παραμένει η ίδια. Συνεργασία ναι, αλλά όχι αποποίηση της κυριαρχίας μας».
sigmalive/News It
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου