Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την απόφαση του για την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την απόφαση του για την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας για το θέμα του ονόματος.

Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, με αφορμή την ανακοίνωση της απόφασης δεν αποκλείεται να ζητήσει ακόμη και τη σύγκληση του συμβουλίου των αρχηγών των τριών κομμάτων, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.


Ο κ. Παπαδήμος είναι ενήμερος για τις πτυχές της απόφασης, η οποία, όπως φαίνεται από τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, θα δικαιώνει την ΠΓΔΜ στο ζήτημα της παραβίασης από την Ελλάδα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας λόγω της αντίρρησης που προέβαλε, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008, στην πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων στη Συμμαχία.

Στο δεύτερο ερώτημα της σκοπιανής πλευράς, που αφορά τη μελλοντική στάση, την οποία θα πρέπει να τηρήσει η Αθήνα έναντι των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, διαφαίνεται ότι το Δικαστήριο θα αποφύγει να πάρει θέση.

Την εβδομάδα που ξεκινά υπάρχουν δύο κρίσιμες συναντήσεις, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σήμερα στις Βρυξέλλες και η Σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, επίσης στη βελγική πρωτεύουσα, όπου θα συζητηθούν θέματα διεύρυνσης και ίσως το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.



SigmaLive/Ράδιο Πρώτο

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου