Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Η ΠΓΔΜ νέα ευρωπαϊκη «πόρτα» για τους παράνομους μετανάστες

Η ΠΓΔΜ έχει γίνει η νέα πύλη εισόδου παρανόμων αφγανών και πακιστανών μεταναστών, που συνωστίζονται κοντά στα σερβικά σύνορα, στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στην Ε.Ε., με τις αστυνομικές αρχές της χώρας να κάνουν τα... στραβά μάτια και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να μην έχουν ευαισθητοποιηθεί, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Temps.


Tα τελευταία δύο χρόνια, το χωριό Lojane, κοντά στα σύνορα με τη Σερβία έχει γίνει σημείο εισροής κυμάτων παρανόμων μεταναστών στη δυτική Ευρώπη. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της τοπικής κοινότητας, Σελάμ Μεχμέτι, η εισροή άρχισε με λίγα άτομα, σε ομάδες τριών ή τεσσάρων ανθρώπων. Με το πέρασμα του χρόνου όμως αυξήθηκε, με αποτέλεσμα τον περασμένο Νοέμβριο του 2011 να βρίσκονται στο σημείο 500.

Οι μετανάστες κοιμούνται στην «ζούγκλα», στα λιβάδια ανάμεσα από το Lojane και το Miratovac, τα οποία απέχουν περίπου τρία χιλιόμετρα μεταξύ τους. Το Miratovac μπορεί να ανήκει στη Σερβία, αλλά ο πληθυσμός του είναι εξ ολοκλήρου αλβανικός. Τα σύνορα σε εκείνο το σημείο έχουν κλείσει από το 1993, όμως, παραδοσιακά τα δύο χωριά έπαιξαν σημαντικό ρόλο.

Ο σερβικός στρατός και η αστυνομία σταματούν όποιον προσπαθεί να περάσει είτε από το Miratovac, είτε από το γειτονικό Presovo. Οι σερβικές αρχές στέλνουν τους παράνομους μετανάστες, που συλλαμβάνουν εντός της χώρας, στο Lojane της ΠΓΔΜ.

Οι μετανάστες αναφέρουν ότι έχουν ακούσει το χωριό είτε από φίλους είτε το έχουν ανακαλύψει διαδικτυακά. Σύμφωνα με τους ντόπιους όμως, η αλήθεια είναι διαφορετική: Οργανωμένα δίκτυα διακίνησης μεταναστών δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Παράλληλα, η παρουσία της σκοπιανής αστυνομίας είναι ανύπαρκτη, με το σύνορο να φυλάσσεται μόνο από τη σερβική πλευρά. Ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι ο βαρύς χειμώνας αναμένεται να κάνει τα πράγματα πολύ δύσκολα για τους μετανάστες. «Όλοι κάνουν σαν να μην υπάρχουν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μεχμέτι.

Όλο και περισσότεροι μετανάστες επιλέγουν το σημείο, παρά το ελληνικό ή το βουλγαρικό πέρασμα, με τα Σκόπια να διαθέτουν μόλις ένα κέντρο υποδοχής μεταναστών, το οποίο δεν έχουν καν επισκεφθεί δημοσιογράφοι, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο μερικές δεκάδες τροφίμων.





newpost.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου