Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας-Ισραήλ

Ασκήσεις έρευνας-διάσωσης μάχης, αεράμυνας εναέριου ανεφοδιασμού, εναέριας μάχης, ανθυποβρυχιακές ασκήσεις και ασκήσεις προσβολής εχθρικών σκαφών επιφανείας, για το έτος 2012 συμφωνήθηκαν μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ κατά την διάρκεια της επίσκεψης μεταξύ 19 έως 22 Δεκεμβρίου 2011 της τετραμελούς αντιπροσωπείας των Επιτελείων ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ και ΓΕΑ, στο Τελ Αβίβ.

Οι ασκήσεις θα γίνουν τόσο στο ελληνικό, όσο και στο κυπριακό και ισραηλινό FIR και για τον λόγο αυτό συμφωνήθηκαν αμοιβαίες μετασταθμεύσεις μαχητικών και ελικοπτέρων, αλλά και κοινή ανάπτυξη δυνάμεων στην Κύπρο.

Ιδιαίτερη σημασία για τους Ισραηλινούς έχει η συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό, αφού θεωρείται ανώτερο σε επιχειρησιακές δυνατότητες από το τουρκικό και οι Ισραηλινοί θέλουν να «αντιμετωπίσουν» στο πεδίο των ασκήσεων προηγμένους σχηματισμούς, έτσι ώστε να αποκτήσουν εμπειρία στην διαχείριση καταστάσεων κρίσης, αφού οι ίδιοι δεν διαθέτουν αξιόλογο ναυτικό, πέρα από τρία υποβρύχιά τους που έχουν εφοδιάσει με βλήματα cruise πυρηνικής κρούσης!

Σε ότι αφορά το ΓΕΣ συμφωνήθηκε συνεργασία σε επιτελικό επίπεδο και ανταλλαγή σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές των δύο χωρών, θεωρείται βέβαιο ότι θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλα πεδία καθαρά επιχειρησιακής εκπαίδευσης, όπως η αντιμετώπιση των βλημάτων Kortet-E τα οποία, έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους Ισραηλινούς, αφού «θέρισαν» στα χέρια των μαχητών της Χεζμπολάχ το 2006 τα ισραηλινά τεθωρακισμένα στον Λίβανο.

Το CNN Türk, ανακοίνωσε ότι αναμένεται επίσημη πρόσκληση του Ισραήλ προς την Τουρκία για να συμμετάσχει σε διεθνή στρατιωτική άσκηση το 2013. Ανάλογη αναφορά έκανε και ισραηλινή εφημερίδα.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσκληση και συμμετοχή του στρατιωτικού ακόλουθου της Τουρκίας στο Ισραήλ στη κοινή σύσκεψη της ισραηλινής Αεροπορίας με την αντίστοιχη της Ιταλίας στην πρόσφατη άσκηση συνεκπαίδευσης.




SigmaLive/Zougla

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου