Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

O δικτάτορας Φράνκο εξακολουθεί να διχάζει την Ισπανία (vid)

Ο τάφος του πρώην δικτάτορα της Ισπανίας, Φρανσίσκο Φράνκο, εξακολουθεί να προκαλεί έντάσεις στην χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου, αφού οι οικογένειες των θυμάτων του ζητούν να μεταφερθεί η σορός από to μεγαλοπρεπές μνημείο, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των πεσόντων του εμφυλίου πολέμου της χώρας.

Η πρώην, σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας, δημιούργησε επιτροπή στα τέλη Νοέμβρη, που πρότεινε την εκταφή της σορού του Φράνκο, η οποία βρίσκεται σε καθολικό ναό, κοντά στη Μαδρίτη.


Στο σημείο, που ονομάζεται «Κοιλάδα των Πεσόντων», έχουν ταφεί περίπου 34.000 χιλιάδες θύματα και από τις δύο πλευρές του εμφυλίου. Από το 1975 το σημείο αποτελεί τόπο συγκεντρώσεων ακροδεξιών και η επιτροπή, η οποία εκφράζει τις οικογένειες των θυμάτων του, είχε ζητήσει να ταφεί σε άλλο σημείο, καθώς ο Φράνκο δεν απεβίωσε κατά διάρκεια του Εμφυλίου.

Η επιτροπή ζητά να παραδοθεί η σορός του στην οικογένεια του και να ταφεί σε άλλο σημείο, έτσι ώστε να μην συγχέεται ο ιδεολογικός συμβολισμός του χώρου.

Η νέα κυβέρνηση της χώρας, το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, που κέρδισε τις εκλογές της 20ης Νοεμβρίου, δεν έχει δείξει κάποια πρόθεση να ικανοποιήσει το αίτημα των οικογενειών. Παράλληλα, και η 85χρονη κόρη του πρώην δικτάτορα, Κάρμεν Φράνκο, είναι αντίθετη στην προοπτική μετακίνησης της σορού.

Το υπόγειο συγκρότημα τάφων κατασκευάστηκε το διάστημα 1940-1958 έπειτα από εντολές του Φράνκο και εργασία χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων.

Σημειώνεται ότι ο τελευταίος φασίστας ηγέτης της Ευρώπης, κατείχε την εξουσία στην Ισπανία για τέσσερις δεκαετίες (1939-1975), ενώ νωρίτερα είχε προηγηθεί ο πολύνεκρος εμφύλιος (1936-1939).


Δείτε σχετικό ρεπορτάζ του Al Jazeera:






Πηγή: Αl Jazeera/AFP

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου