Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Λίβυοι ασθενείς θεραπεύονται στη Θεσσαλονίκη

Λίβυοι τραυματίες έρχονται στη Θεσσαλονίκη με ναυλωμένες πτήσεις charter και φιλοξενούνται σε ιδιαίτερους ορόφους του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου, ενισχύοντας το συγκεκριμένο κέντρο που προχωρά σε προσλήψεις προσωπικού.

Περισσότεροι από 250 Λίβυοι ασθενείς, έχουν στο διάστημα του τελευταίου μήνα νοσηλευτεί στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, ενισχύοντας, σε μία δύσκολη περίοδο για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις του κλάδου Υγείας, το συγκεκριμένο κέντρο, που σήμερα έχει πληρότητα 100%. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η Λιβύη, της οποίας το σύστημα υγείας έχει πληγεί στη διάρκεια των πολύμηνων συγκρούσεων, έχει υπογράψει συμφωνίες για τη νοσηλεία πολιτών της, με πέντε ευρωπαϊκές χώρες, διαρκείας έξι μηνών και πλέον. Μάλιστα η Λιβύη διαθέτει σημαντικά κεφάλαια για τη νοσηλεία των ασθενών, καθώς καλύπτονται όλες οι δαπάνες μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της υγείας τους.

Η συνεργασία του ομίλου του Ιατρικού Αθηνών με την κυβέρνηση της Λιβύης, για το Διαβαλκανικό αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευεργετική αφού, σύμφωνα με πληφορίες της Voria.gr, αποφεύχθηκε μείωση του προσωπικού κατά περίπου 100 άτομα, προσλήφθηκαν περισσότερα από 20 άτομα από εκείνα που σποραδικά είχαν απολυθεί στο προηγούμενο διάστημα, ενώ το Κέντρο προχώρησε σε συνεργασία και με Άραβες γιατρούς προκειμένου να διευκολυνθεί η επικοινωνία με τους νοσηλευόμενους Λίβυους.

Η Voria.gr είναι σε θέση να γνωρίζει τα παραπάνω, παρότι η διεύθυνση του Ιατρικού Διαβαλκανικού δεν επιβεβαίωσε, ούτε όμως διέψευσε τις πληροφορίες μας, αλλά περιορίστηκε να δηλώσει: «Επικαλούμενοι την πάγια αρχή της εχεμύθειας προς τους ασθενείς, δεν παρέχουμε επισήμως καμια πληροφορίας».

Από την εποχή των Άγγλων ασθενών, από το 2001δηλαδή, που το Διαβαλκανικό δεχόταν για νοσηλεία ασθενείς από τη Βρετανία, είχε γίνει φανερό ότι ο όμιλος του Ιατρικού Αθηνών ήταν προσανατολισμένος στην αξιοποίηση των υποδομών του στην Ελλάδα για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε κατοίκους τρίτων χωρών. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, οι ξένοι που κατά περιόδους νοσηλεύονταν στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, ήταν υψηλού εισοδήματος πολίτες από τις χώρες των Βαλκανίων

Σήμερα πλέον ο Όμιλος, σε συμφωνία με τις αρχές της Λιβύης (αρχικά το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και τώρα την κυβέρνηση Αμπντελ Ραχίμ αλ Κιμπ) παρέχει νοσηλεία σε πολλές δεκάδες ατόμων, κυρίως νεαρής ηλικίας, που τραυματίστηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων των επαναστατών με τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι. Πρόκειται για χειρουργικά κυρίως περιστατικά, ασθενείς που μετά το πρώτο διάστημα νοσηλείας, μένουν σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης ( παράπλευρο όφελος για τον κλάδο αυτό), μέχρι να μπορούν αποθεραπευμένοι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Οι τραυματίες, που φιλοξενούνται σε ιδιαίτερους ορόφους του Διαβαλκανικού, έρχονται στη Θεσσαλονίκη με πτήσεις charter που ναυλώνει το κράτος της Λιβύης. Τουλάχιστον μία τέτοια πτήση την εβδομάδα, από τις αρχές Οκτωβρίου, φθάνει στην πόλη μας. Η συνεργασία αυτή του Ομίλου, με μία πλούσια πετρελαιοπαραγωγό χώρα, μπορεί να αποδειχθεί επιχειρηματικά η αρχή μίας ωφέλιμης συνεργασίας. Σημειώνεται, ειδικά σε ότι αφορά το Ιατρικό Διαβαλκανικό, πως είναι δυναμικότητας 385 κλινών, διαθέτει κέντρο αποκατάστασης και εξειδικευμένα τμήματα παροχών υγείας ενώ πρωτοπορεί στον high tech ιατρικό εξοπλισμό.

ενδιαφέρον για την υποδοχή και νοσηλεία Λίβυων ασθενών σε κλινικές της Θεσσαλονίκης, έχει δείξει και ο όμιλος της Euromedica, αλλά δεν στάθηκε δυνατή η επιβεβαίωση της πληροφορίας.

Για το χώρο της ιδιωτικής δευτεροβάθμιας υγείας, οι Λίβυοι ασθενείς αποτελούν ισχυρή τονωτική ένεση, σε μία εποχή που τα προβλήματα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις είναι πολλά, λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές από πλευράς Ασφαλιστικών Ταμείων. Αρκεί ενδεικτικά να αναφερθεί, όπως πληροφορεί τη Voria.gr το Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών , Ιατρείων και Εργαστηρίων Βορείου Ελλάδος, ότι υπάρχουν εκατοντάδες εργαζομένων στους οποίους οφείλονται μισθοί δέκα και πλέον μηνών. Γενικότερα δεν έχουν γίνει πολλές μειώσεις προσωπικού επειδή, τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια λειτουργούν με το λιγότερο δυνατό προσωπικό. Συνολικά στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης υπολογίζεται ότι απασχολούνται έως και 3.000 άτομα.






0 comments:

Δημοσίευση σχολίου