Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Reuters: Το Ισραήλ απομακρύνεται από τη Δημοκρατία

Φρένο στη χρηματοδότηση φιλειρηνικών οργανώσεων και μείωση της ανεξαρτησίας των δικαστών επιδιώκει η κυβέρνηση Νετανιάχου, εντείνοντας το παράδοξο του χαρακτηρισμού της χώρας ως της μοναδικής δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή.


Οπως γράφει το πρακτορείο Reuters σε μακροσκελές άρθρο συνεργατών του, μία σειρά από νομοσχέδια που οδεύουν προς ψήφιση στην Κνεσέτ είναι εμφανώς απειλητικά για τις δημοκρατικές αξίες.

Η κυβέρνηση του κεντροδεξιού Λικούντ του Νετανιάχου και των σιωνιστών εθνικιστών του Γίσραελ Μπεϊτεϊνού μεταξύ άλλων σχεδιάζει μέτρα στα οποία περιλαμβάνεται:


παρεμβάσεις στη λειτουργία και τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου που θεωρείται ότι είναι ο βασικός θεσμός που προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα (το Ισραήλ δεν έχει Σύνταγμα)
περιορισμός της χρηματοδότησης φιλειρηνικών οργανώσεων και συμβουλευτικών φορέων από ξένες κυβερνήσεις

απαγόρευση της χρήσης μεγαφωνικών εγκαταστάσεων στα τεμένη για την πρόσκληση των πιστών

περιορισμός στην πρόσβαση στις ανώτερες βαθμίδες της Δικαιοσύνης
μείωση της θητείας του ανώτατου δικαστικού

δικαίωμα βέτο της βουλής σε υποψηφιότητες δικαστικών

σύνδεση του δικαστικού αξιώματος με την θητεία στο στρατό, δηλαδή απαγόρευση συμμετοχής παλαιστινίων και αράβων πολιτών, καθώς εξαιρούνται από τη θητείαΤην ίδια ώρα, είναι ήδη νόμος του κράτους μέτρα που αφορούν:

άρση της ιθαγένειας όσων κατηγορούνται για τρομοκρατία
απαγόρευση κάθε μηνύματος για μποϊκοτάζ του Ισραήλ ή των παράνομων οικισμών στα κατεχόμενα

απαγόρευση της διδασκαλίας της αραβικής ιστορίας με αναφορές στην «καταστροφή» της ίδρυσης του Ισραήλ«Οι ξένες κυβερνήσεις παρεμβαίνουν στα πολιτικά δρώμενα εισφέροντας τεράστια ποσά μόνο στη μία πλευρά του πολιτικού φάσματος, την αριστερή», λέει ο βουλευτής του Λικούντ Οφίρ Ακούνις. Ο συνάδελφός του Ντάνι Ντανόν -εκ των εμπνευστών- θεωρεί ότι τελικά θα υπερψηφιστούν. «Ο πρωθυπουργός συμφωνεί μαζί μας ότι πρέπει να προωθήσουμε την υλοποίηση όσων μας ψήφισαν για να κάνουμε», είπε σε σχετική συνέντευξη.

Πηγή: ethnos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου