Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Μπαχρέιν: Ένας 15χρονος νεκρός σε επεισόδια

Ένας 15χρονος σκοτώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στις συγκρούσεις οι οποίες ξέσπασαν στην διάρκεια διαδηλώσεων με κεντρικό αίτημα την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο Μπαχρέιν στο χωριό Σίτρα, δυτικά της πρωτεύουσας.

Ο Σάγιεντ Χάσιμ Σαΐντ δέχθηκε σχεδόν εξ επαφής ένα κάνιστρο δακρυγόνου που εκτόξευσε ένα μέλος μονάδας αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας που επενέβαινε στην περιοχή για να διαλύσει τους διαδηλωτές, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.


"Κατέρρευσε μόλις χτυπήθηκε και όταν άλλοι διαδηλωτές προσπάθησαν να φθάσουν σε αυτόν τους πυροβόλησαν και ορισμένοι ξυλοκοπήθηκαν", είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Η αστυνομία είχε περικυκλώσει την πλατεία όπου σημειώνονταν οι διαδηλώσεις αλλά δεν κινήθηκε για να περιθάλψει τον τραυματία νεαρό που βρισκόταν πεσμένος μέσα στη λίμνη που είχε σχηματίσει το ίδιο του το αίμα πασχίζοντας να αναπνεύσει, είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

"Μας χτυπούσαν με ρόπαλα και μας εμπόδισαν να τον πλησιάσουμε", ενώ ένας από διαδηλωτές τραυματίστηκε προσπαθώντας να φθάσει στο Σαΐντ, πρόσθεσε.

Αφού η αστυνομία αποσύρθηκε από τη συνοικία, πολίτες έτρεξαν να βοηθήσουν τον έφηβο, που πλέον ήταν πεσμένος μπρούμυτα σε μια λίμνη αίματος, όπως φαίνεται σε βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube.

Το βίντεο απεικονίζει προσπάθειες νοσοκόμων να τον κρατήσουν στη ζωή ενώ είναι εμφανή τραύματα στο στήθος του, στο πλάι του κεφαλιού και του λαιμού του.

Η οικογένειά του έλαβε ένα πιστοποιητικό θανάτου που έκανε λόγο απλώς για να ένα τραύμα στο στήθος, χωρίς να αναφέρει πώς το υπέστη.

Ο έφηβος αναμένεται να κηδευτεί το απόγευμα της Κυριακής.

Στην επιμνημόσυνη τελετή αναμένεται να λάβουν μέρος χιλιάδες διαδηλωτές αφού η αντιπολίτευση τον χαρακτήρισε μάρτυρα.

Σε μια κοντινή πλατεία περίπου την ίδια ώρα άλλος ένας νεαρός πυροβολήθηκε με σκάγια από την αστυνομία, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί, πάντως δεν κινδυνεύει η ζωή του.

Διαδηλώσεις σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές της νησιωτικής χώρας του Κόλπου χθες, Σάββατο.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, 40 και πλέον άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την 14η Φεβρουαρίου ως σήμερα στις διαδηλώσεις με τις οποίες δεκάδες χιλιάδες πολίτες αξιώνουν μεταρρυθμίσεις και δικαιώματα.

Το Νοέμβριο, μια επιτροπή έρευνας που συνέστησε ο βασιλιάς Χάμαντ μπιν Ίσα αλ Χαλίφα διαπίστωσε ότι χρησιμοποιήθηκε υπέρμετρη βία εναντίον των διαδηλωτών.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα Μάικλ Πόσνερ εξέφρασε τις ίδιες ανησυχίες, ειδικά για τη χρήση των δακρυγόνων, στην διάρκεια επίσκεψής του στο Μπαχρέιν.


Sigmalive/newpost.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου