Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

Ατύχημα με F-16 στη Λάρισα- Σώοι οι δύο χειριστές

Έπειτα από την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής πτήσης το πρωί της Πέμπτης, οι δύο χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας επέστρεφαν με έναμαχητικό αεροσκάφος τύπου F-16 Block 52+ D στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λάρισας.

Για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, αμέσως μόλις το διθέσιο μαχητικό ακούμπησε στο διάδρομο προσγείωσης της 110 Πτέρυγας Μάχης, τα σκέλη του F-16 «μάζεψαν» όπως αναφέρεται στην αεροπορική ορολογία.


Οι δύο πιλότοι, αντιλαμβανόμενοι ότι αμέσως μετά την επαφή με το έδαφος οι ρόδες του αεροσκάφους έκλεισαν και ότι το F-16 προσγειώνεται με την κοιλιά, προσπάθησαν να κρατήσουν το μαχητικό εντός του διαδρόμου. Ευτυχώς, οι χειριστές κατάφεραν να κρατήσουν το αεροσκάφος. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του protothema.gr οι δύο ιπτάμενοι αξιωματικοί είναι καλά στην υγεία τους.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχει σαφής εκτίμηση για το μέγεθος της ζημίας που υπέστη το διθέσιο F-16.

Το ασυνήθιστο περιστατικό προκαλεί ερωτήματα. Για να διακριβωθεί τι συνέβη και εντελώς ανεξήγητα έκλεισαν οι ρόδες του μαχητικού αμέσως μετά την επαφή του αεροσκάφους στο διάδρομο προσγείωσης αναμένεται να διαταχθεί έρευνα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας: «Κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης αποπροσγειώσεων (touch and go) στην Αεροπορική Βάση Λάρισας, προκλήθηκε αναδίπλωση των σκελών του συστήματος προσγείωσης, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του αεροσκάφους εντός διαδρόμου του αεροδρομίου και την πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στα σκέλη και στις εξωτερικές δεξαμενές.

Ο κυβερνήτης και ο εκπαιδευόμενος, Ιπτάμενοι μεγάλης εμπειρίας, που επέβαιναν στο αεροσκάφος, μετά την ακινητοποίησή του, εκτέλεσαν τις προβλεπόμενες ενέργειες χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα».Πηγή: protothema.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου