Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Η Συρία «ρίχνει» το φταίξιμο στη Ρωσία για την αδράνεια του ΟΗΕ

Η Γερμανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμποδίζει τοΣυμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ενεργήσει με αποφασιστικότητα κατά της αιματηρής καταστολής του αντικαθεστωτικού κινήματος στη Συρία.

Το Συμβούλιο "δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες του" εξαιτίας της ρωσικής αντίθεσης στο σχέδιο απόφασης των Ευρωπαίων το οποίο διατυπώνει απειλές εναντίον της Δαμασκού για λήψη στοχευμένων μέτρων", τόνισε ο γερμανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Πέτερ Βίτιγκ, σε ομιλία του στο Κέντρο Γουντροου Γουίλσον στην Ουάσινγκτον.

"Πιστεύω ότι πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη στη Μόσχα, μια απόφαση απόλυτα σκόπιμη" που στηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ, επισήμανε.

Ο γερμανός πρεσβευτής επέκρινε επίσης τη Μόσχα για το ότι συνέδεσε το θέμα της Συρίας με την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη. Η Ρωσία υποστηρίζει πως το ΝΑΤΟ υπερέβη την απόφαση του ΟΗΕ για τη χρήση στρατιωτικής βίας για την προστασία των πολιτών στη Λιβύη, εκφράζοντας το φόβο ότι αυτό μπορεί να επαναληφθεί στη Συρία.

"Έχω συχνά την αίσθηση πως πρόκειται για μια πρόφαση ώστε να μην υπάρξει αποτελεσματικότερη δέσμευση στο θέμα της Συρίας. Πιστεύω πως δεν είναι δυνατόν να συγκρίνουμε τις δύο καταστάσεις", πρόσθεσε ο Βίτιγκ.

Η Ρωσία, παραδοσιακός σύμμαχος της Συρίας, έχει μπλοκάρει μέχρι σήμερα κάθε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία καταδικάζει την καταστολή του αντικαθεστωτικού κινήματος. Τον Δεκέμβριο η Μόσχα πρότεινε μια απόφαση που θα καταδικάζει τη βία "από όλες τις πλευρές", αλλά οι δυτικές δυνάμεις την απέρριψαν.

Χθες Τετάρτη, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε κύρωση εναντίον της Συρίας και σε ενδεχόμενη αποστολή ξένων στρατευμάτων στη χώρα.





newpost.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου