Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Στη Δανία το τιμόνι της ΕΕ

Η Δανία, μια από τις λίγες χώρες της Ευρώπης με κεντροδεξιά κυβέρνηση, αναλαμβάνει σήμερα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το δύσκολο έργο του συντονισμού των 27 χωρών-κρατών της Ε.Ε. με στόχο την επίλυση της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Η Κοπεγχάγη αναλαμβάνει για 7η φορά την εναλλασσόμενη προεδρία της Ε.Ε., διαδεχόμενη την Βαρσοβία. Η επίσημη τελετή ανάληψης έχει προγραμματιστεί για τις 11 Ιανουαρίου.


Το βασίλειο αυτό των 5,6 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή απέναντι στην κρίση της ευρωζώνης, αν και η σημασία της προεδρίας της Ε.Ε. έχει υποβαθμιστεί λόγω της ύπαρξης μόνιμου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακόμα, η Δανία κινδυνεύει να τεθεί στο περιθώριο, όπως και τα εννιά άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ανάμεσά τους και η Βρετανία, που δεν έχουν υιοθετήσει το κοινό νόμισμα.

Το Λονδίνο διεύρυνε το χάσμα ανάμεσα στη ζώνη του ευρώ και τις χώρες δορυφόρους της, αποχωρώντας από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις 9 Δεκεμβρίου, αρνούμενο την μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Βασική αποστολή για την Δανία είναι να «ενώσει τις χώρες της ευρωζώνης με αυτές που βρίσκονται έξω από αυτήν» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νικολάι Βάμεν. Η Κοπεγχάγη θα πρέπει επίσης να παίξει διαιτητικό ρόλο στις διαφωνίες που αναμένεται να προκύψουν στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.

Αυτό όμως δεν ανησυχεί την πρωθυπουργό της χώρας Χέλε Θόρινγκ-Σμιντ, σύμφωνα με την οποία ο συντονισμός είναι «ειδικότητα της Δανίας». Η ίδια ηγείται τρικομματικής κυβέρνησης που σχηματίστηκε τον Οκτώβριο.

Μια άλλη πρόκληση της Δανίας είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ε.Ε., για την οποία η Κοπεγχάγη σκοπεύει να στραφεί στις πράσινες τεχνολογίες και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Κάθε ευρώ που ξοδεύεται για την ενέργεια διασφαλίζει ευρωπαϊκές θέσεις εργασίας» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάρτιν Λιντεγκαάρντ.

Η Κοπεγχάγη επιθυμεί επίσης την δημιουργία νέων εμπορικών προοπτικών για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, μέσω συμφωνιών με την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Ινδία και την Τυνησία.

Τέλος, προτεραιότητα στην ατζέντα της δανικής προεδρίας αποτελεί η βελτίωση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε..

Την προεδρία της ΕΕ σε θέματα ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας ανέλαβε σήμερα η Κύπρος, αφού η Δανία δεν συμμετέχει σε αυτό τον τομέα.



SigmaLive/Zougla.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου