Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

CIA- FBI: Ο «Μεγάλος Αδελφός» παρακολουθεί Facebook και Τwitter

Ο «Μεγάλος Αδελφός» όπως έγραψε στο βιβλίο του «1984» ο Τζορτζ Όργουελ πριν από αρκετές δεκαετίες μπορεί να πει κανείς ότι βρίσκεται -εδώ και καιρό- σε πλήρη εφαρμογή στις ΗΠΑ, αφού οι χρήστες των δημοφιλέστερων ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook και Τwitter)βρίσκονται υπό το άγρυπνο βλέμμα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.


Το FBI ετοιμάζει τη δημιουργία λογισμικού που θα «σαρώνει» τις ιστοσελίδες του Facebook και του Twitter για να εντοπίζει «ενδεχόμενες εγκληματικές ενέργειες» επεκτείνοντας την «παρακολούθηση» του Διαδικτύου, βαδίζοντας στον δρόμο της CIA.


Η αμερικανική υπηρεσία έχει ζητήσει από εταιρείες να δημιουργήσουν το λογισμικό που θα μπορεί να αναζητά συγκεκριμένες λέξεις, φράσεις και συμπεριφορές που θα μπορούσαν να λάβουν υπόψην τους οι πράκτορές του. Το συγκεκριμένο αίτημα ανήρτησε το FBI στην ιστοσελίδα του.

Η εφαρμογή αυτή θα μπορεί να μεταφράζει ξένες γλώσσες και να εντοπίζει συμπεριφορές θυμίζοντας κατά πολύ το σενάριο της ταινίας «Minority Report» με τον Tom Cruise.

Είναι εύλογες οι ανησυχίες που δημιουργούνται για την ελευθερία έκφρασης και ανταλλαγής ιδεών στο Διαδίκτυο, αφού με την εφαρμογή του προγράμματος αυτού ένας πολύ μεγάλος αριθμός χρηστών του Διαδικτύου θα τεθεί υπό παρακολούθηση.

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Privacy International δήλωσε στο BBC ότι «οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ενώνουν τους ανθρώπους μέσω της επικοινωνίας τους. Εάν κάποιος γίνει στόχος παρακολούθησης, τότε μοιραία θα επηρεαστούν δεκάδες ή και εκατοντάδες άτομα, τα οποία θα τεθούν επίσης υπό παρακολούθηση».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο είχε γίνει γνωστό ότι από ένα ανώνυμο βιομηχανικό πάρκο στη Βιρτζίνια, η CIA παρακολουθεί όλες τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στα social media σε όλον τον κόσμο, εξετάζοντας μέχρι και πέντε εκατομμύρια tweets κάθε ημέρα.

Στο «Κέντρο Ανοικτού Κώδικα», εργάζονται υπάλληλοι-αναλυτές της μυστικής υπηρεσίας οι οποίοι συλλέγουν και παρακολουθούν πληροφορίες που δημοσιεύονται σε ιστοσελίδες δικτύωσης, εφημερίδες, τηλεοπτικά προγράμματα, chat rooms, τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πολλοί μάλιστα από τους αναλυτές βρίσκονται σε πρεσβείες των ΗΠΑ σε διάφορες χώρες, ενώ με την παρακολούθηση γίνεται αξιολόγηση των πληροφοριών, εκλαμβάνεται η έκφραση της κοινής γνώμης σε σημαντικά γεγονότα και τα συμπεράσματα ταξινομούνται.

Η κυβέρνησης της «αλλαγής» του Μπαράκ Ομπάμα συνεχίζει στα χνάρια του προκατόχου του Τζορτζ Μπους, ο οποίος έκανε συστήματα παρακολούθησης και τρομολαγνεία... κρατικούς θεσμούς. Ας μην ξεχνάμε ότι για τις ΗΠΑ οι «τρομοκράτες» πάντα απειλούν, προς τέρψη των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας.

Βαγγέλης Βιτζηλαίος


newpost.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου