Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Αγωγή- «μαμούθ» κατά της Halliburton κατέθεσε η BP για τη διαρροή στον Κόλπο του Μεξικού

Η πετρελαϊκή εταιρία BP κατέθεσε αγωγή κατά του αμερικανικού ομίλιου Halliburton ζητώντας αποζημίωση ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το δυστύχημα που συνέβη το 2010 στον Κόλπο του Μεξικού και προκάλεσε τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Την είδηση μετέδωσε αργά χθες το βράδυ το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg επικαλούμενο δικαστικά έγγραφα.

Ένας από τους ισχυρισμούς της BP είναι ότι το τσιμέντο που χρησιμοποίησε η Halliburton για την κατασκευή καλύμματος στην πετρελαιοπηγή, ώστε να σταματήσει η διαρροή, ήταν κατώτερης ποιότητας.

Πολλές αγωγές έχουν ήδη κατατεθεί εναντίον της BP, της Halliburton και της Transocean, της ελβετικής εταιρίας η οποία διαχειριζόταν την εξέδρα πετρελαίου που εξερράγη και βυθίστηκε τον Απρίλιο του 2010. Οι εταιρίες αλληλοκατηγορούνται για το δυστύχημα.

Στα δικαστήρια έχουν επίσης προσφύγει και ομοσπονδιακές κυβερνήσεις και κυβερνήσεις κρατών, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες εκτάσεων στον Κόλπο του Μεξικού.

Η διαρροή πετρελαίου συνεχιζόταν επί τέσσερις μήνες μέχρι να καλυφθεί με τσιμέντο η πηγή της διαρροής.

Από την έκρηξη στη γιγαντιαία υπεράκτια πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου της BP στον Κόλπο του Μεξικού σκοτώθηκαν 11 εργάτες.

Η ΒΡ δημιούργησε ένα ταμείο με κεφάλαιο 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να καλυφθούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί από την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού στους τομείς της αλιείας και του τουρισμού που έχουν πληγεί περισσότερο από την καταστροφή, αλλά οι διεκδικήσεις αποζημιώσεων είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν επί χρόνια.







newpost.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου