Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Η απατηλή «αλλαγή» του Ομπάμα: Από τις απαγωγές και τους βασανισμούς στις... εκτελέσεις

Η προεκλογική υπόσχεση του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα ότι θα ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο από αυτόν του προκατόχου του Τζορτζ Μπους, στο ζήτημα της αντιμετώπισης της περιβόητης «τρομοκρατίας» μάλλον έμεινε στα λόγια, αφού η κυβέρνησή του άλλαξε μόνο το... περιτύλιγμα, αφήνοντας σχεδόν ίδιο το περιεχόμενο, γράφει το ρωσικό δίκτυο, Russia Today.

Πολύ πριν γίνει «πλανητάρχης» ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης -σε μια απόφαση που είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις- ήταν καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και προεκλογικά είχε δεσμευθεί ότι θα ακολουθούσε διαφορετική πολιτική από τον Μπους. Τρία χρόνια αργότερα, όμως, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εμφανίζονται απογοητευμένοι.

«Η κυβέρνηση Ομπάμα, όχι μόνο μπλόκαρε τις διαδικασίες σχετικά με τη διερεύνηση των βασανιστηρίων, αλλά αρνήθηκε να προχωρήσει και σε έρευνες. Προώθησε κρατήσεις αορίστου χρόνου, αναβίωσε στρατιωτικές επιτροπές, αυξάνοντας το εύρος των στοχευμένων δολοφονιών, οι οποίες παρουσιάζουν άνοδο» τόνισε η Maria LaHood από το Κέντρο για τα Συνταγματικά Δικαιώματα (Center for Constitutional Rights).

O διάσημος συγγραφέας και μελετητής, Νόα Τσόμσκι, θεωρεί ότι η κυβέρνηση Ομπάμα έχει αλλάξει τρόπο δράσης σε σχέση με αυτήν του Μπους, αλλά έχει επιταχύνει την προώθηση παρανομων πρακτικών.

«Πολιτική του Μπους ήταν η απαγωγή ανθρώπων, τους οποίους πήγαιναν στο Γκουαντάναμο ή στο Μπαγκράμ και με τη βοήθεια βασανιστηρίων προσπαθούσαν να τους αποσπάσουν πληροφορίες. Πολιτική του Ομπάμα είναι απλά να τους σκοτώνει» είπε ο Τσόμσκι στο RT. «Πραγματοποιούνται δολοφονίες σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εκτέλεση του Οσάμα μπιν Λάντεν» πρόσθεσε.

Ο Τσόμσκι επεσήμανε και το παράδειγμα του γεννημένου στις ΗΠΑ κληρικού, Ανουάρ αλ Αουλάκι, με τον αμερικανό πρόεδρο να τον θεωρεί ως τον επικεφαλής των εξωτερικών επιχειρήσεων της Αλ Κάιντα, στην αραβική χερσόνησο.

Θα πρέπει να σημειωθεί το γεγονός ότι ο αριθμός των επιθέσεων των αμερικανικών μη επανδρωμένων βομβαρδιστικών την τελευταία διετία ξεπέρασε αυτόν της δεκαετούς θητείας Μπους.

«Αν ο Μακέιν έκανε το ίδιο πράγμα με τον Ομπάμα θα είχε συγκεντρώσει πολλά πυρά. Πρόκειται για επικίνδυνη στιγμή στην ιστορία των ΗΠΑ. Πήραμε μία γεύση από τον Κλίντον τη δεκαετία του '90, η διακυβέρνηση του οποίου δεν στόχευσε στην αλλαγή της χώρας, αλλά στην προώθηση "δεξιάς" ατζέντας» δήλωσε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος, Τζέρεμι Σκέιχιλ.

Στα παραπάνω, θα πρέπει να προστεθεί και το ζήτημα του Γκουαντάναμο, το οποίο, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Ομπάμα περί λουκέτου, παραμένει ανοιχτό.

Ενόψει προεκλογικής περιόδου, οι οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα ανησυχούν.

Aξίζει να σημειωθεί ότι λίγες μέρες πριν, σε έκθεσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ για βασανισμούς, τηλεφωνικές υποκλοπές και παραβιάσεις, υπογραμμίζοντας ότι ο Ομπάμα απέτυχε να κλείσει τη στρατιωτική φυλακή στο Γκουαντάναμο, κατηγορώντας τον Λευκό Οίκο ότι προστατεύει από τη δικαιοσύνη πράκτορες της CIA και άλλους αξιωματούχους.











Πηγή: Russia Today/Νewpost

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου