Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Νέα ασθενής σεισμική δόνηση μεταξύ Σαντορίνης και Κρήτης- Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι

Νέα ασθενής αυτή τη φορά σεισμική δόνηση 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03:21 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC).

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 79 χλμ. βορειοδυτικά του Ηρακλείου Κρήτης ενώ το εστιακό βάθος ήταν 10 χλμ..
Στην ευρύτερη περιοχή παρατηρείται έντονη μετασεισμική ακολουθία.

Όπως εξηγούν οι σεισμολόγοι, τους τελευταίους 7 με 8 μήνες έχει παρατηρηθεί αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή του ηφαιστείου. Οι πολλαπλές δονήσεις που έχουν καταγραφεί δεν υπερβαίνουν σε μέγεθος τα 3,3 Ρίχτερ, ενώ το τελευταίο διήμερο παρουσιάστηκε μια έξαρση των φαινομένων.

Οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί σχετικά με τo ενδεχόμενο η σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή να προκαλέσει την ενεργοποίηση του ρήγματος της Σαντορίνης.

Πάντως, στη Σαντορίνη έχει δρομολογηθεί η δημιουργία παραρτήματος σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με σκοπό την παρακολούθηση όλων των δραστηριοτήτων.

Το ηφαίστειο της Θήρας εξερράγη για τελευταία φορά το 1950. Είναι παγκοσμίως γνωστό ως το ηφαίστειο που προκάλεσε μια από τις ισχυρότερες εκρήξεις στην ιστορία της γης τον 17ο αιώνα πΧ.

Πηγή: ΣΚΑΙ/flashnews.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου