Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

AVANTI POPOLO

Άγριες συγκρούσεις στη Ρώμη

Πολύ βίαιες συγκρούσεις ως αυτήν την ώρα στο κέντρο της Ρώμης. Η ιταλική βουλή στην Ρώμη πολιορκήθηκε στην κυριολεξία από χιλιάδες φοιτητές και ανέργους ενώ σημειώθηκαν και επεισόδια. Καταλήψεις σε σταθμούς και αεροδρόμια.

news247.gr
Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές κατέκλυσαν σήμερα μεγάλες πόλεις της Ιταλίας διαδηλώνοντας κατά της κυβέρνησης και των μεταρρυθμίσεων στην ανώτατη εκπαίδευση.
Πολύ  βίαιες συγκρούσεις ως αυτήν την ώρα στο κέντρο της Ρώμης. Είναι  από τα χειρότερα επεισόδια που έχει ζήσει η πόλη τις τελευταίες δεκαετίες. Στη Ρώμη το πρωί  διαδήλωσαν 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, κυρίως φοιτητές, αλλά και άνεργοι και κάτοικοι της πόλης Λ' Άκουιλα, που επλήγη από το σεισμό του Απριλίου του 2009. Στο Παλέρμο πάνω από 500 μαθητές λυκείου και φοιτητές κατέλαβαν το διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου διακόπτοντας για μικρό χρονικό διάστημα τη λειτουργία του, ενώ άλλοι κατέλαβαν το σιδηροδρομικό σταθμό. Στο Μιλάνο ομάδα περίπου 50 φοιτητών συγκεντρώθηκε μπροστά στο Χρηματιστήριο. Στο Τορίνο οι διαδηλωτές περικύκλωσαν το πρώτο ιταλικό κοινοβούλιο.

Στο κέντρο της Ρώμης οι δυνάμεις ασφαλείας εμπόδισαν την πρόσβαση των διαδηλωτών στη γερουσία και το κοινοβούλιο, όπου διεξαγόταν η ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οι διαδηλωτές έριξαν αυγά και καπνογόνα στην είσοδο της Γερουσίας, ζητώντας "παραιτήσεις"."Σήμερα, το μέλλον είναι δικό μας και το παίρνουμε πίσω" ήταν ένα από τα συνθήματα ενώ σε πανό έγραφαν: "Όχι στις μειώσεις".
Οι  φοιτητές  προσπαθούσαν  να πλησιάσουν το μέγαρο Παλάτσο Μαντάμα της γερουσίας και την ιδιωτική κατοικία, Παλάτσι Γκρατσιόλι, του Ιταλού πρωθυπουργού. Οι συμπλοκές ξεκίνησαν όταν τα μέλη ομάδας των διαδηλωτών επιχείρησαν να μπουν στη λεγόμενη "κόκκινη γραμμή", που περικλείει τη βουλή, τη γερουσία και το κυβερνητικό μέγαρο. Ακολούθως, ακραίες ομάδες διαδηλωτών άρχισαν να πυρπολούν κάδους, να ρίχνουν μολότοφ και να ξηλώνουν τα "σανπιετρίνι" - ειδικές πέτρες - από τα πεζοδρόμια και να τα εκτοξεύουν προς τους αστυνομικούς.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων πυρπολήθηκαν σταθμευμένα ιδιωτικά αυτοκίνητα και ένα όχημα της αστυνομίας, άνδρες της οποίας απάντησαν με δακρυγόνα και προχώρησαν σε προσαγωγές τουλάχιστον δέκα διαδηλωτών.
Σύμφωνα με τον έως στιγμής απολογισμό, τραυματίες είναι ένας φοιτητής, που μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με τραύμα στο πρόσωπο, και τρεις αστυνομικοί.
Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση προωθεί ένα πακέτο ρυθμίσεων με τις οποίες αλλάζει πλήρως το καθεστώς των ιταλικών πανεπιστημίων. Μεταξύ άλλων, οι πρυτάνεις θα έχουν δικαίωμα μίας και μόνο εκλογής, διάρκειας έξι ετών, οι καθηγητές θα αξιολογούνται από "εξωτερικές επιτροπές" ενώ προωθείται η συγχώνευση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική περιοχή.
Ιδιαίτερες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι ρυθμίσεις για το μέλλον των ερευνητών, καθώς καταργούνται οι μόνιμες θέσεις, που αντικαθίστανται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που δεν μπορούν να ξεπερνούν σε διάρκεια τα οκτώ έτη. Αλλαγές προωθούνται και στον τρόπο πρόσληψης των καθηγητών.
Εξαιτίας των διαδηλώσεων δημιουργήθηκαν μποτιλιαρίσματα σε πολλές ιταλικές πόλεις, όπως το Μπάρι και το Καγκλιάρι, ενώ στο Τορίνο οι διαδηλωτές περικύκλωσαν το πρώτο ιταλικό κοινοβούλιο.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου