Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ....

Κύμα ακρίβειας με το καλημέρα

Αυξήσεις φωτιά σε μια σειρά προϊόντα φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες, λόγω της μετάταξης ειδών πρώτης ανάγκης από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στο 13%. Νέες τιμές σε τσιγάρα, εισιτήρια και λογαριασμούς ρεύματος και νερού. Τι προβλέπεται για πόθεν έσχες πρώτης κατοικίας και γονικές παροχές
news247.gr
Την ώρα που η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώνεται μέσω της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, (δείτε εδώ) οι τιμές των προϊόντων τη νέα χρονιά αναμένεται να εκτοξευθούν, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες και θα ψηφιστεί την Τρίτη.
Η επιβάρυνση στο καλάθι της νοικοκυράς θα είναι πολύ μεγάλη, καθώς από την 1η Ιανουαρίου του 2011 θα ισχύσει η μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή 11% στο 13%, κάτι που θα επιφέρει αύξηση και στον πολύ χαμηλό συντελεστή (από 5,5% σε 6,5%).

Αυτό σημαίνει ότι με τη νέα χρονιά θα έχουμε αυξήσεις τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης και στα τρόφιμα αλλά και στους λογαριασμούς, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φυσικού αερίου, σε εισιτήρια πλοίων, αεροπλάνων και τρένων, εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου και στα κόμιστρα των ταξί.
Επίσης, έρχεται νέα αύξηση στις τιμές των τσιγάρων. Με τις αλλαγές που επέρχονται, μειώνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον καπνό στο 65%, ωστόσο αυξάνεται το πάγιο από το 10% στο 15%.
Πόθεν έσχες και φοροελαφρύνσεις
Πέρα από την επαναφορά του μέτρου της απόσυρσης και την μείωση των τελών ταξινόμησης (δείτε εδώ), το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τα φάρμακα και τη διαμονή σε ξενοδοχεία στο 6,5% από 1η Ιανουαρίου 2011.
Επίσης, δεν θα ισχύσει το "πόθεν έσχες" για την αγορά πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τετραγωνικά μέτρα και ποσού έως 200.000 ευρώ.
Δωρεές και γονικές παροχές χρηματικών ποσών, που συνιστώνται αποκλειστικά για την αγορά ή ανέγερση πρώτη κατοικίας, μέχρι το ποσό των 200.000 ευρώ απαλλάσσονται από τον φόρο, 10% εάν πρόκειται για συγγενείς πρώτου βαθμού και 20% για τους υπόλοιπους συγγενείς.
Μειώνεται o φόρος κατανάλωσης για την ηλεκτρική ενέργεια για οικιακή χρήση (από 5 ευρώ/MWh σε 2,2 ευρώ/MWh), ενώ -αντίθετα- αυξάνονται τα επιχειρηματικά τιμολόγια, εκτός της υψηλής τάσης (από 2,5 ευρώ/MWh σε 5 ευρώ/MWh). Το σχέδιο νόμου προβλέπει πλήρη απαλλαγή από τον φόρο για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για γεωργική χρήση. Η ρύθμιση αυτή γίνεται αντισταθμιστικά στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας. Το μέτρο ισχύει από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως
Οι προμηθευτές πετρελαίου θέρμανσης από το νέο έτος θα προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης με μειωμένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.
Παρέχεται η δυνατότητα στον προϊστάμενο της εφορίας να εισηγηθεί τη διαγραφή ληξιπρόθεσμου χρέους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί έλεγχος σε βάθος στην κινητή και ακίνητη περιουσία του οφειλέτη.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου