Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ......

Παραμένουν «στον αέρα» οι 3.000 εργαζόμενοι της Ατλάντικ



Πωλήθηκαν οι πάγιοι εξοπλισμοί τεσσάρων ακόμα καταστημάτων της εταιρίας Ατλάντικ αυτήν την εβδομάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσής της. Αυτό αποτελεί το πιο πρόσφατο πλήγμα για τους περίπου 3.000 εργαζομένους της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, πολλοί εκ των οποίων έχουν απολυθεί ή παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, ενώ η εταιρία προσπαθεί να επιβάλλει μειώσεις μισθών και ωρών εργασίας. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί διαμαρτυρίες και επισχέσεις εργασίας, τις οποίες η εργοδοσία επιχειρεί να καταπνίξει.

Η εταιρία Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ ΑΕΕ ζητώντας προστασία από τους πιστωτές της έκανε αίτηση για την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του κώδικα πτώχευσης, η οποία πρόσφατα έγινε δεκτή από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Η μετοχή της βρίσκεται υπό επιτήρηση, ενώ πολλά ακόμα καταστήματα αναμένεται να πωληθούν, να κλείσουν ή να μεταβιβαστούν έναντι οφειλών σε προμηθευτές, ως μέρος του πλαισίου αναδιάρθρωσης της εταιρίας....

Η εταιρία προχώρησε σήμερα σε πώληση του παγίου εξοπλισμού δύο καταστημάτων στις περιοχές της Αγίας Βαρβάρας και του Ζωγράφου, ενώ μερικές ημέρες νωρίτερα είχε κάνει το ίδιο σε δύο καταστήματα στο Πέραμα και στο Βέλο Κορινθίας, με σκοπό την εξόφληση οφειλών σε πιστωτές. Στόχος της εταιρίας είναι να μειωθεί το μέγεθος του δικτύου γύρω στα 90 καταστήματα, από τα 120 στα οποία έχει μειωθεί μέχρι στιγμής, και να περιοριστεί κυρίως στην περιοχή της Αττικής. Παράλληλα διαπραγματεύεται με τράπεζες για τη χρηματοδότηση του σχεδίου αναδιοργάνωσης.
Αυτό έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους περίπου 3.000 εργαζόμενους της Ατλάντικ, καθώς κινδυνεύουν ανα πάσα στιγμή να μείνουν άνεργοι, αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καταβολή των μισθών, ενώ δεν τους έχει καταβληθεί επίδομα αδείας για το 2010. Οι υπάλληλοι αρκετών καταστημάτων έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας το τελευταίο διάστημα, καθώς παραμένουν απλήρωτοι για δεδουλευμένα 2 και 3 μηνών, ωστόσο αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα με τη διοίκηση. Σύμφωνα με μαρτυρίες έχουν δεχθεί εκβιασμούς και απειλές για να δουλέψουν, ενώ η διοίκηση μεταφέρει άλλους εργαζομένους της στα καταστήματα που τελούν υπό επίσχεση ώστε να λειτουργήσουν κανονικά.
Επιπλέον, η διοίκηση της Ατλάντικ επιχειρεί εδώ και καιρό να επιβάλει στους εργαζομένους καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση μισθών και συρρίκνωση των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.
Πολλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν πραγματοποιηθεί, με πιο πρόσφατη αυτή των εργαζομένων του σούπερ μάρκετ Ατλάντικ στην Τρίπολη την προηγούμενη Παρασκευή. Οι υπάλληλοι του καταστήματος, που διεκδικούν δεδουλευμένα 3 μηνών, δήλωσαν ότι υπάρχουν ελλείψεις στα εμπορεύματα του καταστήματος και οι πελάτες δεν βρίσκουν τα προϊόντα που επιθυμούν να αγοράσουν, ώστε να λάβουν και οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους.
Οι οφειλές της Ατλάντικ υπολογίζονται γύρω στα 500 εκατ. ευρώ, ωστόσο το άρθρο 99 προστατεύει την εταιρία από κατασχέσεις των πιστωτών. Το ερώτημα είναι εάν και για πόσο θα συνεχίσουν οι πιστωτές να της προμηθεύουν προϊόντα, καθώς ήδη πολλά από τα καταστήματα που δεν έχουν κλείσει, υπολειτουργούν. Σε τέτοιες περιπτώσεις θεωρείται καλύτερη κίνηση η συνέχιση παροχής κάποιων προμηθειών, καθώς δίνει τη δυνατότητα να εξοφληθούν σταδιακά τα χρέη, ειδάλλως η εταιρία οδηγείται σε σίγουρη κατάρρευση.
Σχετικά με το καθεστώς υπό το οποίο τελούν οι 3000 εργαζόμενοι της Ατλάντικ, είχε καταθέσει ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στις 5/11, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λαφαζάνης. Ο βουλευτής τόνισε ότι οι εργαζόμενοι έχουν την υποστήριξη της ΟΙΥΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος) και έθεσε το ζήτημα της αντεργατικότητας του άρθρου 99 και την ανάγκη επανεξέτασης του πτωχευτικού κώδικα. Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, το άρθρο 99 «έχει αναχθεί σε μέγιστο αντεργατικό όπλο δεκάδων επιχειρήσεων και παγώνει τις διεκδικήσεις των απλήρωτων αποδοχών των εργαζομένων, καθώς πιστωτές μιας επιχείρησης θεωρούνται και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ενώ οι επιχειρηματίες οχυρώνονται πίσω από το αντεργατικό κατασκεύασμα του άρθρου 99 για να μην καταβάλλουν μισθούς». Ερώτηση για το θέμα στη βουλή είχε κατατεθεί και από το ΚΚΕ.

Της Μαριλένας Καραβασίλογλου tvxs.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου