Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ.....

ΑΚΥΡΩΘΗΚΑΝ 140.000 ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΙΚΑ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 

Τον δικό τους “Γολγοθά” ζουν αυτή την εβδομάδα οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ στην Θεσσαλονίκη. Η πενθήμερη απεργία που πραγματοποιούν από προχθές έως και την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου οι γιατροί του ιδρύματος έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση περισσότερων από 140.000 ραντεβού στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Χαλκιδικής, Φλώρινας και Καστοριάς.
Μάλιστα, οι ασφαλισμένοι, που έπρεπε να περιμένουν έως και δύο μήνες για να κλείσουν ένα ραντεβού,
τώρα είναι αναγκασμένοι να τηλεφωνήσουν και πάλι στη γραμμή “184”, προκειμένου να κλείσουν νέο ραντεβού.
“Γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς θα ταλαιπωρηθούν. Ωστόσο, τους θέλουμε στο πλευρό μας. Δυστυχώς, οι ελλείψεις προσωπικού είναι μεγάλες, ενώ δεν γίνεται αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ, ώστε να χτιστούν κέντρα υγείας αστικού τύπου. Αυτή τη στιγμή τα ιατρεία του ΙΚΑ στεγάζονται σε ακατάλληλους χώρες και χωρίς να έχουν τις αναγκαίες υποδομές”, τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ Θεσσαλονίκης-Β. Ελλάδος, Σάββας Παρασκευόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε χθες με αφορμή τις κινητοποιήσεις των γιατρών του ΙΚΑ πανελλαδικώς.
Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, τα αιτήματα των γιατρών αφορούν, μεταξύ άλλων, την άμεση ανανέωση των συμβάσεων έργου που λήγουν και την προκήρυξη αντίστοιχων θέσεων αορίστου χρόνου και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων αορίστου χρόνου.

Σοβαρές ελλείψεις
Όπως ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος, στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλας, Φλώρινας και Καστοριάς υπηρετούν 1.150 γιατροί του ΙΚΑ, αλλά χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι 300. Επίσης, σε πανελλαδικό επίπεδο, οι οργανικές θέσεις γιατρών που προβλέπει το Ίδρυμα, βάσει στοιχείων της περασμένης δεκαετίας, είναι 10.000. Ωστόσο, πέρυσι, ήταν 8.500 και φέτος μειώθηκαν στις 7.000.
Αναφερόμενος στα σκάνδαλα με υπερσυνταγογραφήσεις και ακυρώσεις ραντεβού στο ΙΚΑ λόγω αδειών των γιατρών, ο κ. Παρασκευόπουλος ξεκαθάρισε ότι όλοι οι γιατροί δεν είναι ίδιοι και πρόσθεσε ότι απ’ όσα ακούγονται και γράφονται, μόλις το μισό τοις εκατό αληθεύει, καθώς τα υπόλοιπα είναι κακοήθειες.
“Τα ραντεβού δεν τα ακυρώνουν οι γιατροί. Ακόμη κι αν κάποιοι ασφαλισμένοι έρθουν λίγες ημέρες νωρίτερα από το κλεισμένο ραντεβού τους, θα τους εξυπηρετήσουμε, εφόσον μπορούμε. Ωστόσο, μετά την εξυπηρέτησή τους, δεν μπαίνουν στον κόπο να ακυρώσουν το αρχικό ραντεβού τους”, τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος.
Επίσης, ανέφερε ότι η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε όχι εξαιτίας της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αλλά επειδή μειώθηκε η τιμή των φαρμάκων. Επιπλέον, οι γιατροί του ΙΚΑ που μετέχουν σε επιτροπές και ταξιδεύουν με δικά τους οχήματα σε άλλες πόλεις, αν πάθουν κάτι, όπως ένα τροχαίο, δεν δικαιούνται απολύτως τίποτα από το ΙΚΑ. Για το λόγο αυτό, πρόταση του συλλόγου είναι να τους ασφαλίζει ο ίδιος ο σύλλογος.
Η χειρουργός στο ΙΚΑ, Νικολέτα Μανιάτη, ζήτησε συγγνώμη από τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ για την ταλαιπωρία που υφίστανται και τους κάλεσε να σταθούν δίπλα στους γιατρούς. Ταυτόχρονα, εξήγησε ότι οι ελεγκτές γιατροί είναι υποχρεωμένοι να γράψουν συνταγή σε όποιο επείγον περιστατικό έρθει στο ΙΚΑ. Ωστόσο, για την υποχρέωσή τους αυτή μπορεί να κατηγορηθούν ότι γράφουν φάρμακα άσχετης ειδικότητας.

“Αγκάθι” τα ραντεβού
Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ Θεσσαλονίκης - Β. Ελλάδος, Νίκος Νίτσας, υποστήριξε ότι “τα ραντεβού δεν ακυρώνονται εξαιτίας των γιατρών. Για παράδειγμα, για να κλείσει κάποιος ραντεβού στο ΙΚΑ θέλει ένα μήνα. Κάποιοι δεν μπορούν να περιμένουν και είτε απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, είτε μπορεί και να πεθάνουν χωρίς να προλάβουν να δουν γιατρό. Συνεπώς, δεν έρχονται ποτέ στα ραντεβού τους. Αυτά, όμως, φαίνονται ότι ακυρώθηκαν. Παλαιότερα, υπήρχε σύστημα επιβεβαίωσης ραντεβού μία μέρα πριν, αλλά τα τελευταία 2-3 χρόνια δεν γίνεται αυτό”.
Τέλος, ο οδοντίατρος στο ΙΚΑ Πύλης Αξιού Γιώργος Ατματζίδης ανέφερε ότι “οι γιατροί που εργάζονται στο ΙΚΑ δεν είναι ασφαλισμένοι, ούτε παίρνουν υψηλούς μισθούς. Ο πιο ακριβοπληρωμένος γιατρός του ΙΚΑ, με 31 χρόνια προϋπηρεσίας, παίρνει μεικτά 1.908,5 ευρώ το μήνα”.

ΙΚΑ: Προσλαμβάνουμε γιατρούς
Η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι, παραμένοντας συνεπής στις δεσμεύσεις της, προχώρησε στις ακόλουθες ενέργειες:
- Προκήρυξη 22-11-10 για την κάλυψη όλων των αναγκών σε εργαστηριακούς γιατρούς, ακτινοδιαγνώστες και βιοπαθολόγους, καθώς και αναισθησιολόγους για νοσοκομεία, καρδιολόγους για Σταθμούς Άμεσης Βοήθειας και παθολόγους για παραμεθόριες νησιωτικές περιοχές.
- Προκήρυξη 25-11-10 για την κάλυψη των αναγκών στην Περιφέρεια της Κρήτης.
- Προκήρυξη 4-12-10 για την κάλυψη των αναγκών στο Λεκανοπέδιο Αττικής.
- Εντός των προσεχών ημερών προκηρύσσεται το σύνολο των θέσεων για όλες τις ειδικότητες, σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές της χώρας.
Απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται το "διασυρμό και κατασυκοφάντηση" των γιατρών, η διοίκηση του ΙΚΑ τονίζει ότι ποτέ και ουδείς από τη διοίκηση του Ιδρύματος δεν προέβη σε δηλώσεις διασυρμού και κατασυκοφάντησης. Διασύρουν και κατασυκοφαντούν τον ιατρικό κλάδο όσοι παραβιάζουν τους νόμους, τους κανονισμούς και την ιατρική δεοντολογία. Όλοι αυτοί, εάν υπάρχουν, θα αναζητηθούν με απόλυτα διαφανείς και νόμιμες διαδικασίες και φυσικά θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.

 Πού υπάρχει προσωπικό ασφαλείας. Για την εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ στην Θεσσαλονίκη μπορούν να απευθύνονται στα ιατρεία της 25ης Μαρτίου (Ανάληψη), της Τούμπας, της Αγγελάκη, της Ίωνος Δραγούμη, της Πύλης Αξιού, της Νεάπολης και του Ευόσμου, όπου υπάρχει προσωπικό ασφαλείας με ειδικότητες όπως παθολόγος, καρδιολόγος, χειρουργός και παιδίατρος.  

Της Νικολέτας Μπούκα
bouka@makthes.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου