Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ?ΠΟΙΟΣ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ....ΑΣ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑ..

Μπλόκο από τη Βολιβία

Την αντίδραση της Βολιβίας προκάλεσε το κείμενο συμφωνίας στη σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που διεξάγεται στο Κανκούν. Τι καταγγέλλουν για τον ρόλο των ΗΠΑ. Σε αδιέξοδο καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις
news247.gr
Η κυβέρνηση της Βολιβίας αντιτάχθηκε στο "συμβιβαστικό" κείμενο συμφωνίας το οποίο προτάθηκε χθες Παρασκευή στη σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή και κάλεσε να υπάρξουν και περαιτέρω συνομιλίες, υποστηρίζοντας ότι το προσχέδιο βρίθει παραχωρήσεων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η θέση της Βολιβίας ενδέχεται να εμποδίσει την επίτευξη οριστικής συμφωνίας στη σύνοδο που διεξάγεται στο Κανκούν, στο Μεξικό, καθώς το κείμενο για να εγκριθεί χρειάζεται την ομόφωνη έγκριση και των 194 κυβερνήσεων που λαμβάνουν μέρος σ' αυτές.

Ο Πάμπλο Σολόν, επικεφαλής της βολιβιανής αντιπροσωπείας, δήλωσε ότι αυτοί που κατήρτισαν το συμβιβαστικό σχέδιο απόφασης που προτάθηκε νωρίτερα χθες "δεν άκουσαν τις διαφορετικές θέσεις των συμμετεχόντων".
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μεγάλη επιρροή σε αυτό το κείμενο", είπε στους δημοσιογράφους. "Είναι βασικά το κείμενο που είχαν προτείνει στην Κοπεγχάγη, το οποίο όμως παρουσιάστηκε σήμερα με ένα πολύ πιο λεπτοδουλεμένο τρόπο".
Η σύνοδος του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη τον περασμένο Δεκέμβριο δεν είχε οδηγήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Αντί ομόφωνης συμφωνίας υπήρξε η λεγόμενη Συνθήκη της Κοπεγχάγης για το κλίμα, την οποία υποστήριξαν κυρίως οι ΗΠΑ και η Κίνα.
Οι διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για το κλίμα παρήγαγαν την Παρασκευή ένα νέο κείμενο το οποίο υπονοεί έναν συμβιβασμό για το ξεπέρασμα του αδιεξόδου σχετικά με τους στόχους εκπομπής ρύπων ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες, που θα μπορούσε να ξεκλειδώσει μια μετριοπαθή συμφωνία για τους διαθέσιμους χρηματικούς πόρους για το κλίμα.
Το κείμενο αντικατοπτρίζει "την παρούσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων", ανέφερε στην εισαγωγή του ένα σημείωμα από τους Μεξικανούς οικοδεσπότες των διαπραγματεύσεων.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου