Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.....ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ



ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ Η ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ

Μαζικές απολύσεις εργαζομένων επιχειρεί η ΑΕΓΕΚ, η κοινοπραξία που κατασκευάζει το Μετρό Θεσσαλονίκης, με πρόσχημα την έλλειψη έργου και προφανή στόχο την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων προκειμένου να αυξήσει την κερδοφορία της. Η δυναμική αντίδραση των εργαζομένων που με οργανωτή της δράσης τους το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και το ΠΑΜΕ, χθες προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων της ΑΕΓΕΚ, φρέναρε τις 31 απολύσεις που είχε ανακοινώσει προφορικά η εργοδοσία το πρωί.

Οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και του Συνδικάτου Οικοδόμων δήλωσαν ότι δεν θα αποχωρήσουν από το χώρο αν δεν ανακληθούν οι απολύσεις. Οπως και έγινε, αφού δεν προχώρησε η τυπική διαδικασία. Μάλιστα, η ΑΕΓΕΚ πρότεινε στους εργαζόμενους να τους μεταφέρει στις εργασίες της αρχαιολογίας. Εξέλιξη που σε κάθε περίπτωση, αν προκύψει, το ΠΑΜΕ και το Συνδικάτο Οικοδόμων δηλώνουν ότι θα πρέπει να γίνει χωρίς απώλεια δικαιωμάτων.

Η επίθεση της ΑΕΓΕΚ στα εργατικά δικαιώματα ξεκίνησε από μήνες, με καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας. Προχώρησε σε 20 απολύσεις τον Οκτώβρη, στη συνέχεια επέβαλε την εκ περιτροπής εργασία στους εργαζόμενους στις σήραγγες του Μετρό. Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποίησε 15 απολύσεις, ενώ στα σχέδιά της είναι να προχωρήσει σε πολλές δεκάδες ακόμη απολύσεις. Στο χέρι των εργαζομένων είναι να δυναμώσουν τον αγώνα για να τα αποτρέψουν.

«Το πιο ακριβοπληρωμένο κατασκευαστικό έργο στη χώρα, το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, παρά το χορό των εκατομμυρίων μεταξύ κράτους - κατασκευαστικών εταιρειών - τραπεζών, καρκινοβατεί με θύματα, όπως πάντα τους εργαζόμενους», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

Υπογραμμίζει ότι «η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για κατεδάφιση κάθε εργασιακού δικαιώματος μαζί με την ανοχή των συνδικαλιστικών ηγεσιών (ΓΣΕΕ, ΕΚΘ αλλά και εργοδοτικών επιχειρησιακών σωματείων όπως αυτό του συγκεκριμένου χώρου) έδωσαν και το μαχαίρι και το πεπόνι στους εργοδότες, άνοιξαν το δρόμο για τις απολύσεις αυτές. Οι απολυμένοι γίνονται μπαλάκι και μέσο εκβιασμού των ιδιωτικών εταιρειών για τις απαιτήσεις για μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τα κρατικά ταμεία».

Σημειώνει ότι «βασικός κοινός στόχος κυβέρνησης και εργολάβων είναι η φθηνή εργατική δύναμη να βρίσκεται - υπό τις χειρότερες συνθήκες - στη διάθεση της εργοδοσίας, όποτε και με όποιους όρους θέλει».

Και καταλήγει: «η αποκλειστικά δημόσια ιδιοκτησία και διαχείριση των κατασκευαστικών έργων αναδεικνύεται σε μοναδικό παράγοντα ασφάλειας όχι μόνο για τους εργαζόμενους στα έργα αλλά και για τη φθηνή κατασκευή τους, για την ποιότητα και την ασφάλειά τους. Και ο λόγος είναι ένας και προφανής: θα λείψει από τη μέση το κέρδος και τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης μαζί με τα άλλα ταξικά συνδικάτα της πόλης και το ΠΑΜΕ, μαζί με τους μικρομεσαίους της πόλης που δεν βλέπουν φως στο τούνελ του ΜΕΤΡΟ, μαζί με το λαό, δηλώνει ότι με όποιο τρόπο αυτό επιλέξει, με όλες τις δυνάμεις του, δεν πρόκειται να αποδεχθεί τις απολύσεις στο ΜΕΤΡΟ».

ΠΡΕΖΑ TV

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου