Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

«Κληρώνει» για την εργασιακή εφεδρεία: Πόσοι αποχωρούν από Δευτέρα, ποιοι παίρνουν σειρά το 2012

Σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας τίθενται αύριο Δευτέρα 28 Νοεμβρίουπερισσότεροι από 20.000 μόνιμοι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τα χρόνια προϋπηρεσίας και το ηλικιακό όριο ή θέλουν μέχρι και 2 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών. 

 Στις αρχές του 2012 θα ακολουθήσει και το δεύτερο κύμα εφέδρων όπου αναμένεται να ενταχθούν περισσότεροι από 12.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που χρειάζονται επίσης έως και 2 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν από το σύνολο των υπηρεσιών του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.


Την ίδια ώρα, καταγράφεται μαζικό κύμα φυγής υπαλλήλων από το Δημόσιο, οι οποίοι από τις αρχές του χρόνου έχουν καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο τέλος του 2011 θα έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο μαζί με όσους υπαλλήλους τεθούν σε εφεδρεία περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι.

Υψηλόβαθμα στελέχη της δημόσιας διοίκησης εκτιμούν ότι ο αριθμός των αποχωρησάντων μπορεί να ξεπεράσει και τους 70.000 υπαλλήλους, αφού μόνο το 2010 συνταξιοδοτήθηκαν από τον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα 53.000 υπάλληλοι.

Συγχωνεύσεις

Από τους συγχωνευόμενους και καταργούμενους οργανισμούς που απασχολούν περισσότερους από 7.000 υπαλλήλους αναμένεται να τεθούν σε καθεστώς «εφεδρείας» μέχρι τα τέλη του έτους περίπου 700 εργαζόμενοι, οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία της δευτεροβάθμιας και της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με τη μικρότερη προϋπηρεσία.

Το τρίτο κύμα «εφέδρων» αναμένεται να προκύψει την επόμενη διετία από την αξιολόγηση υπηρεσιών και υπαλλήλων που θα πραγματοποιηθεί στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα τη διετία 2012-2013. Η δέσμευση της κυβέρνησης έναντι των δανειστών είναι να τεθούν σε εφεδρεία μέχρι το τέλος του έτους 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Όσοι υπάλληλοι τεθούν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας ή εφεδρείας θα αμείβονται με το 60% του βασικού μισθού που λάμβαναν με το παλαιό μισθολόγιο. Για τους υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου αυτής της κατηγορίας «εφέδρων» η αποζημίωσή τους θα συμψηφιστεί με το ποσό αποζημίωσης που θα λάμβαναν σε περίπτωση που έβγαιναν σε σύνταξη με τη συμπλήρωση των ετών προϋπηρεσίας.


Καταγράφουν το πλεονάζον προσωπικό
Από το 2012 θα ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης υπηρεσιών, οργανισμών και υπαλλήλων, προκειμένου να καταγραφεί το πλεονάζον προσωπικό αλλά και οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό στο Δημόσιο.

Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2013, οπότε και θα διαμορφωθούν τα τελικά οργανογράμματα υπουργείων, ΝΠΔΔ αλλά και οι νέοι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η εφεδρεία αναμένεται να εφαρμοστεί στο "δεύτερο πακέτο" οργανισμών και φορέων του Δημοσίου οι οποίοι μετά την αξιολόγηση θα τεθούν υπό συγχώνευση ή κατάργηση.


Πηγή: Εθνος 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου