Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Φωνές διαμαρτυρίας κατά του τέλους ακινήτων

Αυξάνονται οι αντιδράσεις - εντός και εκτός Ελλάδας - κατά του τέλους ακινήτων και της καταβολής του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, υπό την απειλή της διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση μη πληρωμής του.
Παράλληλα, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ συνεχίζει τις κινητοποιήσεις της κατά του τέλους ακινήτων, μετά τη λήξη της κατάληψή της στα γραφεία της ΔΕΗ στη Λ. Μεσογείων στο Χολαργό - όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες έκδοσης εντολών διακοπής ηλεκτροδότησης - με επέμβαση των ΜΑΤ.

Από το πρωί παραμένουν συγκεντρωμένοι στο σημείο συνδικαλιστές της ΔΕΗ και άλλοι φορείς, ενώ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν. Φωτόπουλος διεμήνυσε ότι πλέον ο αγώνας μεταφέρεται στις γειτονιές, όπου μέλη της ΓΕΝΟΠ προτίθενται να εμποδίζουν τις διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά, που δεν καταβάλλουν το "χαράτσι".

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις της το πρωί, η Συνήγορος του Πολίτη Κ. Σπανού επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα "υπέρμετρα επαχθές μέτρο" και τόνισε ότι η καταβολή του τέλους ακινήτων δεν πρέπει να συνδυαστεί με τη διακοπή ηλεκτροδότησης, ειδικά λόγω της σημασίας που έχει το ηλεκτρικό ρεύμα για τη ζωή του ανθρώπου.

Με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, η κ. Σπανού εντοπίζει σοβαρά προβλήματα στο ειδικό τέλος ακινήτων και ζητά την επίλυσή τους και ειδικά όσων ζητημάτων σχετίζονται με την επιβολή, τον υπολογισμό και την είσπραξη του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών.

Παράλληλα, ο Επίτροπος ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Ότινγκερ υποστηρίζει ότι η ΔΕΗ δεν έχει το δικαίωμα να κόβει το ρεύμα σε όσους πληρώνουν το λογαριασμό ρεύματος, αλλά δεν πληρώνουν και το φόρο για τα ακίνητα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση.

Υπό την πίεση των ολοένα αυξανόμενων πιέσεων κατά του τέλους, το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι η ΔΕΗ δεν θα κόβει το ρεύμα σε κανέναν φορολογούμενο που, αποδεδειγμένα, αδυνατεί να πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων, ενώ επίσης δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διακοπή μέχρι να οριστικοποιηθούν η απόφαση και η εγκύκλιος που θα περιλαμβάνουν τις εξαιρέσεις φορολογούμενων από το νέο τέλος.



nooz.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου