Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Τουρκία: «Η Συρία πρέπει να αλλάξει στάση»

Σαφείς προειδοποιήσεις προς τη Συρία εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας, καλώντας τον Σύριο ομόλογό του, Bashar al-Assad να σταματήσει να αδιαφορεί για την κρίση στο εσωτερικό της χώρας του.

Μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ο Abdullah Gul εξήγησε ότι η Συρία έχει ανάγκη από «θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις».

«Το καθεστώς έχει φθάσει σε αδιέξοδο. Οι πρακτικές του δεν μπορεί να γίνονται άλλο ανεκτές, πρώτα από τον λαό της χώρας και φυσικά από την ευρύτερη περιοχή και τον κόσμο», τόνισε.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι παρά τις προσωπικές επαφές που είχε με τον Bashar al-Assad και τις διαβεβαιώσεις που έλαβε για μεταρρυθμίσεις, οι πληροφορίες που έρχονται από το εσωτερικό της χώρας δείχνουν ότι η κατάσταση παραμένει ίδια.

«Δυστυχώς μέχρι στιγμής ελάχιστα έχουν γίνει. Επομένως δε γίνεται να δείξουμε εμπιστοσύνη. Ο λαός της Συρίας αξίζει αλλαγές και βρίσκεται στον δρόμο για τα δικαιώματά του τα οποία είναι απολύτως νόμιμα», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη γειτονική χώρα, ξεκαθάρισε ότι «επιθυμία της κυβέρνησης δεν είναι να αναμειχθεί στα “εσωτερικά” της Συρίας».

«Δε θέλουμε να επέμβουμε στη Συρία, αλλά εφόσον επικρατεί μια τέτοια κατάσταση στη γειτονιά μας και ο λαός της είναι φίλος μας, δε γίνεται να παρακολουθούμε αδιάφοροι. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε επίθεση στο έδαφός μας θα έχει μια άμεση απάντηση», συμπλήρωσε.
 
 
 
SigmaLive/Zougla.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου