Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ουκρανία: Νεκρός διαδηλωτής από αστυνομικά πυρ

Ένας από τους περίπου 30 διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν απεργία πείνας σε πόλη της ανατολικής Ουκρανίας διαμαρτυρόμενοι για τιςμειώσεις στις συντάξεις έχασε τη ζωή του χθες το βράδυ όταν η αστυνομία διέλυσε την σκηνή τους, ανακοίνωσαν ο επικεφαλής των διαδηλωτών και οιυπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων.

Οι διαδηλωτές ήταν επιζήσαντες της πυρηνικής καταστροφής στο Τσερνόμπιλ και διαμαρτύρονταν από τις 14 Νοεμβρίου στην πόλη Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας μετά τις μειώσεις στις συντάξεις που λάμβαναν από το δημόσιο για τη συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση της καταστροφής του 1986.

Με τη θερμοκρασία υπό του μηδενός, οι υπάλληλοι του υπουργείου εκτάκτων καταστάσεων είχαν προμηθεύσει τους διαδηλωτές με μία τεράστια θερμαινόμενη σκηνή για να μπορούν να κοιμούνται τα βράδια μέχρι να λυθεί το ζήτημά τους.

Ωστόσο, ύστερα από την απόφαση δικαστηρίου που έκρινε παράνομη την διαμαρτυρία την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στην κεντρική σκηνή το βράδυ της Κυριακής και απομάκρυνε την γεννήτρια ρεύματος και μία σόμπα και έκοψε την ηλεκτροδότηση, είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των διαδηλωτών Νικολάι Γκοντσάροφ.

Μετά την επέμβαση της αστυνομίας, ο 70χρονος Γενάντι Κονοπλίοφ αισθάνθηκε άσχημα και εξέπνευσε μέσα στο ασθενοφόρο, είπε ο Γκοντσάροφ.

Ο Κονοπλίοφ είχε νωρίτερα παραπονεθεί για πόνους στο στήθος, αλλά είχε αρνηθεί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για εξετάσεις για την καρδιά όπως του πρότεινε το ιατρικό προσωπικό, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γκοντσάροφ.

Το περιστατικό αποτελεί προσωπικό πλήγμα για τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Το Ντόνετσκ είναι η γενέτειρά του και κατά παράδοση στηρίζει τον ίδιο και το Κόμμα του των Περιφερειών.

Οι επιζήσαντες του Τσερνόμπιλ με έντονη δράση στην αντιμετώπιση της κατάστασης μετά την πυρηνική καταστροφή, οι οποίοι απομακρύνθηκαν μαζί με τις οικογένειές τους από την περιοχή στο βορρά πριν από 25 χρόνια, έχουν σχηματίσει μία ισχυρή ομάδα δράσης κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης και πραγματοποιούν συχνά διαμαρτυρίες μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου, στην πρωτεύουσα Κίεβο.







newpost.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου