Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Σερβία και Τουρκία είναι «πίσω» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με ΕΕ

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Δανίας στην ΕΕ είπε ότι δεν βλέπει να ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία κατά την δανική προεδρία της ΕΕ, παρά τις μεγάλες προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στο Βελιγράδι μετά τη σύλληψη των κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου.

Ο διπλωμάτης Jeppe Tranholm-Mikkelsen, δεν ανέφερε τη Σερβία στη συζήτηση για τις προτεραιότητες της διεύρυνσης, σε εκδήλωση για την επικείμενη δανική προεδρία της ΕΕ από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Όσο για την Τουρκία, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι «σχετικά περιορισμένες» καθώς δεν έχει ανοίξει κανένα νέο κεφάλαιο για περισσότερο από ένα χρόνο, εξαιτίας της εκκρεμότητας του κυπριακού.

Από τότε που ξεκίνησαν οι συνομιλίες ένταξης της Τουρκίας τον Οκτώβριο του 2005, 13 από τα 35 κεφάλαια έχουν ανοίξει, και μόλις ένα έχει κλείσει προσωρινά (δείτε τον πίνακα).

Αναφορικά με την Ισλανδία, τόνισε ότι αναμένει σχεδόν όλα τα κεφάλαια να ανοίξουν μέχρι το τέλος της δανικής προεδρίας. Η Δανία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία την 1η Ιανουαρίου του 2012.

Όσον αφορά στο Μαυροβούνιο, ο διπλωμάτης είπε ότι η απόφαση για το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και τη Σύνοδο Κορυφής την 9η Δεκεμβρίου.

Αναφερόμενος στα Σκόπια, είπε μόνο ότι «υπάρχει ακόμα το θέμα της ονομασίας». Η διαμάχη για την ονομασία με την Ελλάδα αποτελεί εμπόδιο στο άνοιγμα των διαπραγματεύσεων πολύ πριν αποκτήσει η ΠΓΔΜ το καθεστώς υποψήφιας χώρας το 2005.

Ερωτηθείς γιατί δεν ανέφερε τη Σερβία είπε: «Δεν ανέφερα τη Σερβία διότι δεν αναμένω να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία υπό τη Δανική Προεδρία. Ωστόσο πράγματι, γνωρίζουμε το γεγονός ότι το θέμα του καθεστώτος υποψήφιας χώρας είναι στην ατζέντα και πρέπει να δούμε τι θα βγει από αυτό. Απλά δεν προβλέπω να γίνουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις κατά τη δανική προεδρία».

Τα σχόλια του δανού ίσως προκαλέσουν δυσαρέσκεια στο Βελιγράδι. Μετά τη σύλληψη Mladic από τις σερβικές αρχές τον Μάιο, ο Επίτροπος για τη διεύρυνση Štefan Füle εξέφρασε ελπίδα ότι η Σερβία θα γίνει υποψήφιο προς ένταξη μέλος πριν το τέλος του έτους. Ωστόσο τώρα η Γερμανία συγκεκριμένα, συνδέει αυτό το βήμα με την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Κόσσοβο.

Χθες, Βελιγράδι και Πρίστινα δεν κατάφεραν να επιλύσουν τη διασυνοριακή διαφορά κατά τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, με τη διαμεσολάβηση των ΕΕ. Χωρίς σημαντική πρόοδο τις ερχόμενες ημέρες, το Βελιγράδι διατρέχει τον κίνδυνο να μην λάβει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στη σύνοδο της 9ης Δεκεμβρίου.

Οι διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου-Πρίστινα διεκόπησαν νωρίτερα μέσα στο χρόνο λόγω των αναταραχών στους συνοριακούς σταθμούς.

Οι εντάσεις επιδεινώθηκαν όταν τον Ιούλιο, η αστυνομία του Κοσσόβου αποπειράθηκε να πάρει τον έλεγχο των συνοριακών σταθμών του βορρά.

Εάν στη θεωρία, η Σερβία πάρει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στη σύνοδο του Δεκεμβρίου, μπορεί να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις το πρώτο 6μηνο του 2012, εάν συμφωνήσουν όλες οι χώρες της ΕΕ.

Οι σέρβοι του Κοσσόβου θέλουν ανεξαρτησία, ρωσική υπηκοότητα
Στο μεταξύ, οι σερβικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι οι σέρβοι του βορείου Κοσσόβου, δυσαρεστημένοι από το χειρισμό των σερβικών αρχών, ζητούν ανεξαρτησία.

Ο Oliver Ivanovic, γενικός γραμματέας στο σερβικού Υπουργείου για το Κόσσοβο, είπε ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι καλή ιδέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σέρβοι του Κοσσόβου σκέφτονται να κάνουν αίτηση για ρωσική υπηκοότητα. Το ρωσικό ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε ότι έχουν υποβληθεί «χιλιάδες» αιτήσεις.



Sigmalive/newpost.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου