Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

«Πρεμιέρα» για την εργασιακή εφεδρεία

Ξεκινάει σήμερα, Δευτέρα, το πρώτο μεγάλο κύμα εξόδου από το Δημόσιο λόγω του κυβερνητικού μέτρου της εργασιακής εφεδρείας. Ειδικότερα περίπου 10.000 δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 53ο έτος της ηλικίας τους, θεμελιώνουν πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2013 και έχουν συμπληρώσει 33 χρόνια υπηρεσίας, θα τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τα επόμενα δύο χρόνια, θα λαμβάνουν το 60% του μισθού τους.

Άλλοι 3.000 με 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα βγουν άμεσα στη σύνταξη καθώς έχουν κατοχυρώσει πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα.


Παράλληλα, όλοι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου πρέπει να έχουν υπογράψει υπεύθυνη δήλωση για τον ακριβή χρόνο ασφάλισής τους ο οποίος αφορά σε όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Για τυχόν συντάξιμη προϋπηρεσία από άλλους φορείς η οποία δε δηλώνεται εσκεμμένα, θα προβλέπονται κυρώσεις από τα αρμόδια όργανα.

Μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη οι διοικήσεις 44 φορέων και οργανισμών θα πρέπει να έχουν καταλήξει στον ακριβή αριθμό του πλεονάζοντος προσωπικού το οποίο θα οδηγείται εκτός Δημοσίου από τις αρχές του 2012.

Από την 1η Ιανουαρίου και μέχρι το τέλος του 2013 θα τεθεί σε εφαρμογή η δεύτερη φάση της εφεδρείας.

Η Τρόικα έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του προσωπικού στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα κατά 150.000 θέσεις μέχρι το 2014.


Sigmalive/Zougla

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου