Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Εξετάζουν την παραίτηση της αιγυπτιακής Κυβέρνησης

Στην Αίγυπτο το κυβερνών ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο εξετάζει, εάν και κατά πόσον θα αποδεχθεί την παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης, που του υποβλήθηκε χθες, μετά τις βίαιες συγκρούσεις στην πλατεία Ταχρίρ του Καϊρου ανάμεσα σε αστυνομικούς και στρατονόμους και διαδηλωτές.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Μοχάμεντ Χεγκάζι, δήλωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες περιστάσεις, που περνά η χώρα την τρέχουσα περίοδο, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της πλήρως, έως ότου ληφθεί μια απόφαση σχετικά με την παραίτησή της.


Σε μια άλλη εξέλιξη, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι της Αιγύπτου, η περισσότερο οργανωμένη πολιτική δύναμη της χώρας, ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στη μαζική διαδήλωση κατά του στρατιωτικού καθεστώτος, η οποία έχει προγραμματιστεί για σήμερα στην πλατεία Τahrir του Καΐρου.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε τη ''βαθιά της ανησυχία'' για τα νέα αιματηρά επεισόδια στην Αίγυπτο και κάλεσε τη χώρα να προχωρήσει στη διεξαγωγή των εκλογών παρ' όλα αυτά, καλώντας να υπάρξει ''αυτοσυγκράτηση'' από όλες τις πλευρές.

Ο απολογισμός των θυμάτων από τις ταραχές στο Κάιρο και άλλες πόλεις της Αιγύπτου, όπου χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν, για να απαιτήσουν να τερματιστεί η διακυβέρνηση της χώρας από το στρατό, έφθασε τους 33 νεκρούς.

Τα επεισόδια χαρακτηρίζονται τα χειρότερα μετά τη λαϊκή εξέγερση που ανέτρεψε τον τέως πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Καταγγελίες για παραβίαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Αίγυπτο

Στο μεταξύ, για κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε με σημερινή της ανακοίνωση η Διεθνής Αμνηστίας το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου (SCAF) που έχει αναλάβει την προσωρινή διακυβέρνηση της αφρικανικής χώρας μετά την εκδίωξη από την εξουσία του πρώην προέδρου, Hosni Mubarak, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τα μέτρα καταστολής σε βάρος διαφωνούντων, συμπεριλαμβανομένων των διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ τις τελευταίες ημέρες, οδήγησαν σε πολλούς θανάτους και τραυματισμούς. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στα στρατοδικεία που έχουν δικάσει χιλιάδες πολίτες και στην παράταση της ισχύς του νόμου έκτακτης ανάγκης.

«Το SCAF συνεχίζει τα καταπιεστικά μέτρα από τα οποία οι διαδηλωτές της 25ης Ιανουαρίου αγωνίστηκαν τόσο να απαλλαγούν. Η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά ότι υλοποίησε μερικές μόνο από τις δεσμεύσεις του που έχει αναλάβει δημοσίως και ότι σε ορισμένους τομείς τα πράγματα έγιναν χειρότερα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, μέχρι τον Αύγουστο, το SCAF παραδέχθηκε ότι περίπου 12.000 άνθρωποι είχαν δικαστεί από στρατοδικεία και τουλάχιστον 13 καταδικάσθηκαν σε θάνατο. Κατά τη Διεθνή Αμνηστία, οι δίκες αυτές ήταν «απολύτως άδικες».

Οι κατηγορίες σε βάρος των διαδηλωτών συμπεριελάμβαναν «παραβίαση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας» και «προσβολή του στρατού».



SigmaLive/Ράδιο Πρώτο

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου