Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Σήμερα το πόρισμα των ψυχιάτρων για τον Μπρέιβικ

Εντός της ημέρας αναμένεται η έκθεση των ψυχιάτρων στους οποίους έχει ανατεθεί να αξιολογήσουν αν ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέβικ, είχε την ικανότητα καταλογισμού. Από το συμπέρασμα αυτής της έρευνας θα εξαρτηθεί η εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας για το μακελειό στη Νορβηγία, στις 22 Ιουλίου.

Σε περίπτωση που οι ψυχίατροι στο πόρισμά τους καταλήξουν ότι ο δράστης είχε σώας τας φρένας κατά την επίθεση, τότε θα του επιβληθεί ποινή κάθειρξης για το φόνο 77 ανθρώπων. Σε αντίθετη περίπτωση, ο 32χρονος ακροδεξιός εξτρεμιστής θα μεταφερθεί σε ψυχιατρική κλινική.


Η έκθεση θα παραδοθεί σήμερα στο δικαστήριο του Όσλο, με καθυστέρηση ενός μήνα. Τα βασικά της σημεία θα ανακοινωθούν αργότερα εντός της ημέρας από την εισαγγελία.

Η δίκη του Μπρέιβικ θα αρχίσει στις 16 Απριλίου 2012 και αναμένεται να διαρκέσει περίπου δέκα εβδομάδες.

Σύμφωνα με το νορβηγικό δίκαιο, η μέγιστη ποινή που προβλέπεται για τέτοιου είδους εγκλήματα είναι κάθειρξη 21 ετών, όμως η διάρκεια φυλάκισης μπορεί να παραταθεί αν ο κρατούμενος κριθεί επικίνδυνος.

Όπως δήλωσε ο συνήγορος του 32χρονου, «έχω πολλές ερωτήσεις στο μυαλό μου. Ανυπομονώ να μάθω αυτό που έχει να μας πει η έκθεση».

Σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι ευθύνεται τόσο για την βομβιστική επίθεση σε κυβερνητικό κτίριο στο Όσλο, όσο και για το μακελειό λίγες ώρες αργότερα σε κατασκήνωση νέων στο νησί Ουτόγια. Ωστόσο δεν έχει δηλώσει ένοχος επιμένοντας ότι επρόκειτο για μια «πολεμική πράξη» η οποία ήταν «φρικιαστική αλλά αναγκαία».





newpost.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου