Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ιρανοί φοιτητές εισέβαλαν στην βρετανική πρεσβεία - Όμηροι έξι εργαζόμενοι

Τεταμένη είναι η κατάσταση στην Τεχεράνη, αφού ομάδα ιρανών φοιτητών κατά τη διάρκεια αντιβρετανικής διαδήλωσης, εισέβαλε στον περίβολο της πρεσβείας.

Έξι εργαζόμενοι στην πρεσβεία είναι όμηροι των διαδηλωτών που κατέλαβαν τμήμα της νωρίτερα σήμερα, μεταδίδει το πρακτορείο Mehr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδηλωτές έκαψαν τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου και ανέβασαν στον ιστό την ιρανική.

Πλάνα της ιρανικής τηλεόρασης δείχνουν τους φοιτητές να πετούν πέτρες σε τζάμια της πρεσβείας.

Σύμφωνα με το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο IRIB, διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ μέσα στην πρεσβεία και ένα μικρό κτίριο είχε πάρει φωτιά.

Οι διαδηλωτές σκαρφάλωσαν στον τοίχο της πρεσβείας και μπήκαν σε αυτήν παρά την παρουσία μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας, οι οποίες δεν επενέβησαν, όπως σημειώνουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου αλλά και του Γερμανικού Πρακτορείου.

Νωρίτερα, οι εκατοντάδες φοιτητές που πήραν μέρος στη διαδήλωση απαίτησαν την απέλαση του πρεσβευτή της Βρετανίας, μετά και την ψηφοφορία την Κυριακή με την οποία οι βουλευτές της χώρας κάλεσαν να απελαθεί ο βρετανός πρεσβευτής και να υποβαθμιστούν οι διμερείς σχέσεις μετά την απόφαση του Λονδίνου να διακοπούν όλες οι χρηματοοικονομικές σχέσεις και συναλλαγές με ιρανικές τράπεζες λόγω της πιθανής ανάμιξής τους στο αμφιλεγόμενο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Πέραν της Βρετανίας, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την περασμένη εβδομάδα κυρώσεις σε βάρος του χρηματοοικονομικού και πετροχημικού τομέα του Ιράν.

«Θάνατος στην Αγγλία» και «Φύγε Αγγλία» ήταν δύο από τα συνθήματα που φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

Οργή του Λονδίνου

Πριν από λίγη ώρα αξιωματούχος δήλωσε ότι το Λονδίνο έχει «εξοργιστεί» μετά την εισβολή που αναφέρθηκε στην πρεσβεία της Βρετανίας στο Ιράν, ενώ το Φόρεϊν Όφις εξέδωσε ανακοίνωση.

«Υπήρξε μια εισβολή από ένα σημαντικό αριθμό διαδηλωτών στο κτίριο της πρεσβείας μας και υπήρξε βανδαλισμός στην ιδιοκτησία μας», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Είναι μια ρευστή κατάσταση και οι λεπτομέρειες ακόμα ανακύπτουν. Είμαστε εξοργισμένοι γι' αυτό. Είναι εντελώς απαράδεκτο και το καταδικάζουμε. Βάσει του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης και της Συνθήκης της Βιέννης, η ιρανική κυβέρνηση έχει σαφώς καθήκον να προστατεύει τους διπλωμάτες και τις πρεσβείες στη χώρα και αναμένουμε να δράσουν κατεπειγόντως για να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο και να εγγυηθούν την ασφάλεια του (διπλωματικού) προσωπικού μας και της ιδιοκτησίας μας» επισημαίνεται.







newpost.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου