Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

«Χοντορκόφσκι»: Το ντοκιμαντέρ που «τρέμουν» να προβάλουν οι ρωσικοί κινηματογράφοι (vid)

Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, φυλακισμένοςμεγιστάνας του πετρελαίου και εχθρός του ισχυρού άνδρα της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, δεν προβλέπεται να αποφυλακιστεί σύντομα, όμως, το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ με αντικείμενο τη ζωή του είναι προγραμματισμένο να βγει στις ρωσικές αίθουσες την 1η Δεκεμβρίου. Ποιος κινηματογράφος θα τολμήσει να το προβάλει;


Το γερμανικής παραγωγής ντοκιμαντέρ, τουσκηνοθέτη Σίριλ Τούσι, με τίτλο το επώνυμο του ρώσου μεγιστάνα δεν αναμένεται να είναι διαθέσιμο στους κινηματογράφους της χώρας, αφού για παράδειγμα, στη Μόσχα, μόλις μία αίθουσα συμφώνησε να το προβάλει. Πολλές αίθουσες είχαν συμφωνήσει προφορικά τον Σεπτέμβριο με την εταιρεία παραγωγής, όμως, όταν ήρθε η ώρα της επικύρωσης της συμφωνίας, ως... δια μαγείας άλλαξαν γνώμη και αρνήθηκαν.




«Είναι όλες προφορικές αρνήσεις, οπότε μπορούμε να καταλάβουμε ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό» είπε χαρακτηριστικά η Όλγα Παπέρναγια, καλλιτεχνική διευθύντρια της εταιρείας προώθησης της ταινίας.

Οι διαδοχικές αρνήσεις έφτασαν τις 19, συνολικά, με την Παπέρναγια να κάνει λόγο για «κυβερνητικές κλήσεις» που μεσολάβησαν.

Η ταινία αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Φεβρουάριο στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Σημειώνεται ότι, ενώ η ταινία ήταν έτοιμη για το φεστιβάλ, πέντε μέρες πριν από την έναρξή του άγνωστοι διέρρηξαν το γραφείο της εταιρείας παραγωγής κι έκλεψαν την τελική έκδοση του ντοκιμαντέρ. Οι γερμανικές αρχές ανέφεραν ότι επρόκειτο για «επαγγελματική διάρρηξη». Ευτυχώς, ο σκηνοθέτης της ταινίας είχε στην κατοχή του δύο αντίγραφα και η ταινία προβλήθηκε κανονικά. Η αστυνομία δεν βρήκε ποτέ τους δράστες.

Τα γυρίσματά του άρχισαν το 2005 και ολοκληρώθηκαν το 2011, παρά το γεγονός ότι η ρωσική κυβέρνηση και πολλοί από τους συνεργάτες του φυλακισμένου πολυεκατομμυριούχου δεν θέλησαν να συμμετάσχουν σε αυτά, θεωρώντας ότι ο πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ εμφανιζόταν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενος.

Τα γυρίσματα έγιναν στη Μόσχα, στην Αγία Πετρούπολη, στην Τσιτά, στο Στρασβούργο, στη Νέα Υόρκη, στο Τελ Αβίβ και στο Λονδίνο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χοντορκόφσκι, πρώην ιδιοκτήτης της πετρελαϊκής Yuko, συνελήφθη το 2003 με την κατηγορία της υπεξαίρεσης πετρελαίου και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από την παράνομη πράξη. Ο Χοντορκόφσκι και ο συνεργάτης του, Πλάτον Λεμπεντέφ, κρίθηκαν ένοχοι για την υπεξαίρεση 218 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου αξίας 27 δισ. δολαρίων από την πετρελαϊκή εταιρεία Yukos.

Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι πολιτικά υποκινούμενες, καθώς χρηματοδοτούσε την αντιπολίτευση επί προεδρίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ενόψει των προεδρικών εκλογών και της υποψηφιότητας του Πούτιν, η προβολή ενός ντοκιμαντέρ-προσωπογραφίας του προφυλακισμένου εχθρού του δεν θα ήταν ό,τι καλύτερο για τον πρωθυπουργό και μελλοντικό πρόεδρο...

Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος






Πηγές: Kommersant/Worldcrunch 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου